GESTIÓ PÚBLICA
Balears 30/12/2014

Salom reivindica el pagament als bancs i Miralles li retreu que no destini superàvit a política social

La presidenta insular del PP i el candidat socialista plantegen dues concepcions diferents sobre què ha de ser el Consell de Mallorca

Q. T.
3 min

PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca i previsible candidata del PP a la reelecció, Maria Salom, i el cap de cartell del PSIB, Francesc Miralles, posen sobre la taula dues concepcions diferents de la institució insular. Salom reivindica la gestió de l'estalvi, l'eixugada de part del deute de la institució amb els bancs que ha portat a terme durant el seu mandat, i Miralles li retreu que l'Administració insular tingui un elevat superàvit en temps de crisi, en lloc de destinar aquests doblers a polítiques socials.

La popular ha defensat avui que en acabar l'any 2015 la institució tindrà un deute viu amb els bancs de 133,1 milions d'euros, 62,5 milions manco que al final del 2011, quan era de 195,6 milions. L'endeutament actual del Consell és de 153,1 milions. La presidenta reivindicava la seva gestió després de signar dues operacions de renegociació de deutes, dos crèdits de 8 i 4,8 milions, respectivament, que suposaran un estalvi de 2,3 milions en interessos i una reducció dels terminis d'amortització. Les operacions no són les primeres d'aquest tipus que es fan i en total implicaran un estalvi de 6,9 milions. Es porten a terme després de rebre l'autorització del Ministeri d'Hisenda, un informe que posa de manifest que la institució, a més de complir les condicions per refinançar operacions de crèdit, no caldrà que aprovi un pla de sanejament financer o de reducció de deute.

"El Consell ha fet els deures", ha assegurat Salom, qui ha recordat que al programa electoral del PP es fixava com a prioritat la reorganització de la institució, la reducció de despesa "supèrflua" i centrar-se en les persones. A més, ha reivindicat que amb ella de presidenta el pressupost del Consell s'ha reduït un 30%, quatre de cada deu euros es destinen a serveis socials i "no ha quedat ningú sense atendre". Així mateix, ha apuntat que s'han fomentat "la cultura, les tradicions i la manera de ser com a mallorquins", s'han fet obres importants en matèria de carreteres i s'ha acordat un codi ètic que fa més transparent la institució.

La lectura de la seva gestió contrasta amb la del candidat del PSIB. El batle d'Algaida, Francesc Miralles, considera que el Consell no pot tenir 36 milions d'euros de superàvit quan Mallorca viu la crisi econòmica i social més greu dels darrers 40 anys. "El Consell es pot governar d'una altra manera, pensant en Mallorca i no en el ministre Montoro", ha apuntat el candidat, qui ha considerat que el Consell està "inactiu" i ha denunciat que té 100 milions menys de pressupost que amb governs socialistes.

"No tenim Consell, ni tenim presidenta, quan més patim la crisi i més el necessitam", ha insistit el socialista, qui ha defensat un "govern insular útil" per fer accions per pal·liar la pobresa energètica, reactivar el programa Espai per evitar desnonaments, rehabilitar les residències públiques i dotar l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) del personal adequat per dignificar les condicions laborals dels treballadors".

"Maria Salom tanca el 2014 amb un Consell més inútil, més ineficaç i més dèbil", hi ha afegit la portaveu adjunta dels socialistes al Consell, Mercedes Garrido, qui ha retret a la popular que "no ha estat capaç de solucionar els problemes dels mallorquins en un moment de gran crisi" i ha condemnat la política del PP "d'aturar màquines i polítiques de generació d'ocupació i dinamització econòmica". Tot això, segons Garrido, s'ha fet per una "submissió absoluta de Salom respecte de Bauzá per garantir-se la continuïtat al primer lloc de les llistes electorals". Un bon exemple és la negativa del govern insular d'assumir les competències de promoció i ordenació turística tal com preveu l'Estatut d'Autonomia.

stats