ELECCIONS 2015

L'esquerra podrà governar també els quatre consells insulars

El pacte entre progressistes basta per primer pic a Mallorca sense UM

Per primera vegada en la història de Balears, l'esquerra podrà governar els quatre consells amb pactes progressistes i sense necessitat d'acords amb forces de dretes com havia passat a Mallorca, on sempre que han governat ho han fet amb UM. La forta caiguda del PP provoca que PSIB, Podem i MÉS obtinguin suficients escons per desbancar aquesta formació de les tres institucions insulars sense necessitat d'acudir a El Pi. A més, les forces progressistes mantenen Formentera.

El daltabaix més fort del PP es produeix al Consell de Mallorca, on Maria Salom perd 19 punts i nou escons. Passa d'un 46% dels vots a un 27% i de tenir 19 consellers insulars a quedar amb només 10. La pèrdua de la majoria absoluta (són 17 escons) no la pot compensar ni amb l'entrada de Ciutadans, que només aconsegueix dos escons, ni amb la irrupció d'El Pi, que obté tres consellers insulars. Amb aquestes dues forces obtindria 15 escons i quedaria a dos de la majoria.

L'esquerra, en canvi, suma 18 escons. El PSIB és qui més n'obté, set, però és l'únic partit progressista que perd representació. Els socialistes perden cinc punts i tres consellers insulars i queden amb un 18% dels vots i set representants. MÉS, en canvi, creix de manera important i se situa gairebé al mateix nivell que els socialistes a Mallorca, amb un 17% del vots (set punts més que al 2011) i dos consellers més, fins a arribar a sis. I Podem irromp amb cinc consellers insulars i un 14% dels vots. També hi entren El Pi i Ciutadans, amb tres i dos escons, respectivament.

A Menorca, el PP també perd la majoria absoluta, però la seva caiguda no és tan forta com la que pateix a Mallorca. Perd 15 punts i tres escons i passa de tenir un 46% dels sufragis i vuit consellers insulars a obtenir un 31% dels vots i cinc escons. El fet que no hi hagi cap altra formació a la dreta deixa els populars sense opcions per pactar amb ningú. L'esquerra, en canvi, pot assolir el govern insular amb un pacte de tres forces molt igualades. El PSIB perd un escó i queda amb tres, però el gran creixement l'experimenta MÉS, que guanya vuit punts i dos escons i se situa a l'altura dels socialistes. Podem hi entra amb dos representants.

A Eivissa passa tres quarts del mateix. El PP perd manco que a Mallorca, però cau 17 punts i queda amb un 34% dels vots. Passa de vuit a sis consellers insulars i, per tant, perd la majoria absoluta i perdrà també el govern insular. El PSIB, malgrat perdre un escó i quedar amb quatre, podrà pactar amb Podem, que a Eivissa incloïa altres formacions, i que entra també en aquesta institució amb tres representants.

Finalment a Formentera, l'esquerra no només es manté, sinó que Gent per Formentera podrà governar sense necessitat de pactar amb els socialistes perquè obté la majoria absoluta. El PP, en canvi, perd representació.

El + vist

El + comentat