Economia 28/04/2014

El sector de la construcció reclama més inversió en obra pública

L'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra lloa el nou programa d'ajudes per a la rehabilitació d'edificis però reclama augmentar la inversió en obra pública fins als 60 o 80 milions d'euros, per tal que el sector es mantingui i pugui tornar a créixer de manera sostinguda

Marta Tort
2 min
Construcció d'un edifici / ANA

Andorra la VellaEl gerent de l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (Acoda), Víctor Filloy, ha assegurat que després d'anys de caiguda en el sector de la construcció, en què "es perdien 1,5 llocs de treball diaris", aquest 2014 la situació s'ha estabilitzat en 2.800 assalariats, una xifra que representa el 8% del PIB. Abans del 2007, la construcció representava un 14% del PIB.

Per tal de mantenir aquesta estabilitat i aconseguir que el sector torni a créixer, però de manera sostinguda, des de l'Acoda demanen mesures per potenciar la rehabilitació d'edificis -que ja s'han aconseguit amb el nou programa Renova- i que s'augmenti la inversió en obra pública, dels 30 milions d'euros actuals fins als 60 o 80 milions.

El nou pla Renova, "gairebé òptim"

Pel que fa a la primera mesura, Filloy valora molt positivament el nou pla engegat pel Govern per fomentar la rehabilitació d'edificis i afegeix que "hi tenim moltes esperances posades". De fet, considera interessant la doble vessant del programa, amb subvencions d'entre el 10% i el 40% en funció de l'estalvi energètic que s'aconsegueix, i amb préstecs preferents que s'han aconseguit allargar dels 7 fins als 15 anys. Segons Filloy, "això és el secret, perquè et permet pagar el préstec amb el que vas estalviant en energia gràcies a la rehabilitació".

També destaca que el nou pla té "una cosa única al món: està obert a tot tipus d'edificis", no només d'ús privat, sinó també hotels, centres comercials o edificis d'oficines, i es mostra convençut que també hi haurà demanda d'aquest àmbit.

L'Acoda considera que la gent "es va començant a moure" i, de la mateixa manera que l'any passat ja es va esgotar la partida de subvencions, creuen que aquest any també s'esgotarà el milió d'euros previst. A partir d'aquí, des de l'Acoda "intentarem que això funcioni, anirem a fer de comercials" per convèncer els propietaris d'edificis vells perquè inverteixin en rehabilitació. "Si s'exhaurís el milió d'euros i un 50% de la partida per a préstecs preferents ja seria un èxit", assegura Filloy.

En canvi, pel que fa a obra nova, el gerent de l'Acoda reconeix que no hi ha tant de futur i que el volum seguirà baixant perquè a Andorra hi ha molts pisos buits. Actualment "només tenen sentit coses molt puntuals, edificis singulars", com el complex de la Querola, o construccions que segueixin paràmetres bioclimàtics.

Necessitat de desbloquejar la variant de Sant Julià

En canvi, pel que fa a obra pública, el gerent de l'Acoda considera que Andorra està lluny dels països de l'entorn, i que la inversió òptima seria l'equivalent a valors d'entre el 6 i el 8% del PIB, uns 60 o 80 milions d'euros. Filloy és conscient que no es podrà tornar a nivells d'anys anteriors en què es van construir les grans infraestructures, però reclama "obres encara necessàries" com la segona part de la variant de Sant Julià de Lòria. En aquest cas, reconeix que el Govern no pot fer-hi front al 100% i que s'han de buscar fórmules amb empreses, però apunta que "la qüestió és si políticament hi ha l'interès de desencallar la infraestructura".

A més, també considera que no s'inverteix suficientment en el manteniment de les carreteres, "que tenint en compte que som un país de muntanya es fan malbé més ràpidament".

stats