CONDEMNA PER L'ATEMPTAT DE PARÍS

"Hem de lluitar contra la ignorància per acabar amb la violència"

Nafi, en nom dels joves sahrauís que viuen a Balears, diu que els violents "no representen en absolut" els musulmans

Un dels joves que més han cridat "tots som Charlie" a la concentració d'avui davant el consolat francès de Palma per condemnar la massacre terrorista que acabà amb la vida de 12 persones i deixà 11 ferits ahir a París és Nafi. Es tracta d'un dels membres més actius del col·lectiu de joves sahrauís que viuen a Mallorca. Hi va arribar juntament amb el seu germà bessó per participar en el programa Escola en Pau ja fa uns anys i avui continua els seus estudis universitaris. No es volia perdre l'oportunitat de mostrar suport amb els afectats i condemnar l'atemptat.

Quins motius us han duit a la concentració?

Una condemna completa i total d'uns fets que no es poden ni qualificar. Crec que cap idea, cap, no justifica un sol acte de violència. Estam consternats. La família sahrauí, i la que viu a Balears també, està molt dolguda perquè matar a sang freda no té nom. Pensam que res no justifica un assassinat i molt menys unes persones que feien una tasca de fomentar el pensament crític, quelcom imprescindible en aquests moments. La llibertat d'expressió és un tresor que no ens podem permetre el luxe de perdre de cap manera.

Aquests actes fan créixer la islamofòbia?

Segurament sí. Ara bé, els musulmans som gent de bé, que estima el proïsme. Aquests grups de fanàtics no ens representen en absolut. Són persones que han perdut el cap, que es deixen influenciar sense demanar-se què pretenen els que els abdueixen i que només volen practicar la violència, emprant en tot cas la religió com una excusa barata.

Heu notat tensió dels illencs amb els musulmans?

No, sempre ens hem trobat molt ben acollits. La veritat és que no. Jo crec que no hem de deixar d'explicar que els actes terroristes no tenen cap justificació i no es fan en nom de cap religió ni de cap ideologia. Són pretextos que tenen els violents i que en aquest cas fan molt de mal al poble musulmà. Vull recordar que els grups extremistes han assassinat també musulmans, perquè, si no combregues amb les seves idees boges, no tenen miraments.

Quin missatge es pot adreçar a les persones que creguin que la motivació d'aquests atemptats és religiosa?

Que s'informin, que demanin, que llegeixin. Crec que hem de lluitar contra el desconeixement que té el món occidental de la realitat als països musulmans, perquè hi ha moltes situacions diferents, que canvien a cada indret i que no es poden generalitzar. I en cap cas no és la religió la que mou l'odi, sinó que hi ha uns grups que es volen fer amb el poder i la fan servir per intentar justificar el que no té ni cap ni peus: agredir la discrepància. És fonamental que lluitem contra la ignorància per poder acabar amb la violència.

El + vist

El + comentat