Balears 07/10/2014

Fraccionar contractes per evitar concursos, la fórmula preferida pels corruptes

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach anima els auditors a implicar-se més i lluitar contra l'espoli públic

Jaume Perelló
3 min
Pedro Horrach ha parlat molt clar avui matí als auditors, que celebren el seu congrés a Palma.

PALMAAnys de "perversió administrativa" han fet que alguns gerents d'empreses públiques i també funcionaris considerin "normal" fraccionar un contracte per evitar un concurs públic o que una factura tingui una data anterior a la decisió de contractar l'empresa que l'envia. Ho ha dit avui dimarts al matí el fiscal anticorrupció Pedro Horrach als auditors, als qui ha reclamat ajuda i màxim rigor, perquè "sou el primer filtre extern dotat amb criteri i objectivitat d'una administració que està molt acostumada a una manera de fer que sovint és irregular, i delictiva".

El congrés estatal d'auditors tracta precisament la transparència i per aquest motiu ha convidat Horrach, qui ha recalcat la importància de la tasca d'aquests professionals, i ho ha fet amb exemples concrets. Dels casos Bitel, Scala i Claveguera, Horrach ha dit que els incidents detectats per les auditories anuals ja identificaven multitud d'irregularitats que "varen ser la base per a la investigació".

El fiscal anticorrupció ha dit que entén que desmotivi anar cada any a revisar els comptes públics d'una empresa o institut i veure com es cometen les mateixes irregularitats que l'any anterior, i que "els informes i les recomanacions acabin en un calaix". De fet, s'ha demanat "de què serveix gastar ingents quantitats de doblers públics en auditories si després no es fa res amb les recomanacions".

També ha demanat més implicació a aquests professionals, que duen a terme a Palma des d'ahir el seu congrés estatal, perquè "si es detecten irregularitats, no basta posar incidències per escrit en un paper".

Tot i així, el fiscal mallorquí ha insistit que només amb una tasca constant i decidida es pot prevenir la corrupció. "Ja que nosaltres només actuam quan el mal està fet, la prevenció, en la qual els auditors juguen un paper important", pot reduir la mala gestió pública.

Ha admès que l'actuació penal no evita els danys ocasionats per la corrupció. "Al màxim que arribam és a recuperar una mínima part dels fons que han sortit de l'erari públic", ha afirmat, i ha afegit que també a vegades la condemna serveix "amb caràcter preventiu per a d'altres càrrecs públics que puguin tenir temptacions".

El fiscal anticorrupció ha enumerat el que es podrien considerar les pràctiques irregulars més habituals. Esbocinar un contracte és la preferida: contractes menors que es van encadenant per evitar un concurs públic i així burlar la "llei de contractació de l'administració pública. També és habitual veure com falten les dues ofertes que han d'acompanyar la guanyadora, o que n'hi ha tres, però les tres provenen del mateix grup empresarial. Sovint es veu a simple vista, jo, després d'examinar milers d'expedients, en alguns casos ho puc veure als trenta segons", ha dit a l'auditori, intentant enviar un missatge als auditors sobre la necessitat de ser més crítics amb els comptes públics.

Així mateix, ha indicat que sovint es troben factures amb data posterior al contracte signat amb l'empresa proveïdora, "ús i abús de subvencions nominatives i, en definitiva, despeses públiques que tenen altres objectius descarats que no són el servei públic", ha sentenciat.

Els auditors, compromesos

Mario Alonso, president dels auditors espanyols, ha parlat amb l'ARA Balears i ha assegurat que està completament d'acord amb la "necessitat d'intensificar tots els mecanismes per lluitar contra la corrupció". En aquest sentit, ha recordat que "una part important de les entitats locals encara no s'auditen, i crec que ja és hora de controlar més la despesa pública".

A més, el màxim representant dels auditors ha volgut recordar que "cal tenir clar que és possible que es produeixin irregularitats i que aquestes no sempre es detectin, perquè l'auditoria és una anàlisi global d'una entitat que pretén saber quina és la seva realitat econòmica i la seva gestió. Però el que està clar és que si no s'auditen tots els comptes públics, els riscos d'irregularitats són majors".

El fiasco del metro de Matas

Horrach ha tancat la ponència recordant els principis fonamentals que han d'inspirar les actuacions públiques, "que han d'anar adreçades a l'atenció de les necessitats reals, dels principis d'igualtat d'oportunitats, de transparència i de resposta als necessitats, i no d'electoralisme com l'aeroport de Castelló o el metro de Palma", impulsat personalment per Jaume Matas, del qual ha dit que "no és viable a mitjan termini", perquè es va fer sense analitzar la demanda.

Pactes

Pel que fa als pactes, i en clara resposta a la crítica feta pel cap de la policia, Horrach els ha defensat a causa de "la incapacitat material i personal" de la Fiscalia mateixa i dels equips de delinqüència econòmica per arribar a descobrir per complet la corrupció.

stats