CORRUPCIÓ

De Santos: “Els constructors m'agraïren que fos l'únic que no els demanàs comissions”

L'exregidor diu que empreses com Melchor Mascaró, Llabrés Feliu i Man li comentaren que els reclamaven aportacions i que "sempre" ho feia Areal

En les seves dues confessions davant la Fiscalia Anticorrupció, l'extinent de batle d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos (PP) explica dues escenes que posen de manifest la situació que es va viure en la legislatura 2003-2007, quan el PP de Jaume Matas controlava el Govern i l'Ajuntament de Palma i pactava amb Maria Antònia Munar al Consell de Mallorca. L'exregidor revela que abans d'abandonar el càrrec l'any 2007, els constructors locals li feren un dinar d'agraïment i li comentaren que “havia estat l'únic que no els havia demanat comissions”.

De Santos no diu qui eren els constructors que acudiren a aquell àpat d'agraïment, però sí que fa saber que com a tinent de batle i regidor d'Urbanisme tenia molta relació amb empreses constructores locals i els seus propietaris. I cita Melchor Mascaró, Llabrés Feliu i Man. Assegura que aquests li havien comentat respecte de concursos públics que “els responsables polítics els demanaven comissions” i que “sempre” era Fernando Areal l'encarregat de demanar-les. Areal, cunyat de Jaume Matas, era en aquell moment el gerent del PP balear.

A banda de denunciar també que sabia per diverses fonts que es va demanar comissió a totes les empreses que es presentaren al concurs d'adjudicació de Son Espases i d'apuntar que la quantitat que Matas va demanar al màxim responsable de Dragados, el president d'ACS Florentino Pérez, “espantava”, De Santos exposa que la seu del PP balear es va pagar amb aportacions de l'empresari de la construcció Antonio Pinal, responsable de Bruesa.

En aquest punt, l'extinent de batle també relata una segona escena per justificar que sap que hi va haver un “finançament del partit”. De Santos diu que Pinal el va convidar a sopar a l'hotel Son Vida i li va fer saber que si el convidava era “perquè has estat l'únic que ha tingut ous de dir-me clarament des del principi allò que pensaves sense enganar-me, i que el projecte tal qual no es podia executar", i això li havia costat a ell "el pagament de la seu del PP”.

El projecte que no es va arribar a fer és el de la urbanització de Son Busquets, uns terrenys propietat del Ministeri de Defensa. Per aconseguir aquest projecte, Pinal hauria finançat l'operació de la seu del PP balear. L'expresident Matas hauria intentat, segons De Santos, que aquest projecte d'urbanització es materialitzàs i per fer-ho pretenia la creació d'una societat mixta amb l'empresa Bruesa i fer un conveni urbanístic per evitar el concurs. Però l'exregidor mai ho hauria vist clar i va optar per convocar un concurs que es va acabar declarant desert per la mala qualitat de les ofertes i perquè tot i que s'intentà que Bruesa es posàs d'acord amb l'altre ofertant, aquest acord no es va materialitzar. El projecte encara ara no s'ha executat.

El + vist

El + comentat