CAS NÓOS

La infanta i Iñaki, sende doblers per a la fiança, sense Rambla i ara camí de perdre el ducat de Palma

L'advocat d'Urdangarin assegura a Palma que és impossible que el seu client pagui 13 milions de fiança perquè "és una fortuna"

L'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha negat aquest dilluns a Palma que consideri un acord amb la Fiscalia Anticorrupció per minvar les eventuals responsabilitats del duc de Palma en el cas Nóos; també ha reiterat la innocència del seu defensat de les acusacions de delictes de desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos. Així mateix, ha afirmat que de cap manera el seu client pot pagar la fiança de més de 13 milions imposada per Castro. "És impossible, és una fortuna...", ha dit.

Pascual Vives ha mantingut una reunió als jutjats de Palma amb el jutge instructor del cas Nóos, José Castro, i amb el magistrat que instrueix la investigació de l'enregistrament irregular d'un vídeo de la declaració de la infanta Cristina, Manuel Penalva, per abordar "temes processals de tràmit", segons ha aclarit als periodistes en sortir de les dependències judicials de l'avinguda d'Alemanya.

Davant la pregunta de si preveu reunir-se amb representants de la Fiscalia Anticorrupció per intentar arribar a algun acord en el marc del cas Nóos, Pascual Vives ha dit que no. El lletrat no ha volgut entrar més en el fons de la qüestió i ha assenyalat que "el que toca ara és l'escrit de defensa i res més que l'escrit de defensa", com a passa següent en el procediment.

Sobre si sosté la seva posició que Urdangarin és innocent de les acusacions formulades en contra seva, Pascual Vives ha respost de manera rotunda: "Absolutament".

Com es recordarà, el jutge Castro va dictar el 22 de desembre passat l'obertura de judici oral contra Urdangarin, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana penes que sumen 19 anys i 6 mesos de presó pels presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat contra Hisenda i blanqueig de capital. L'acusació popular, que exerceix Manos Limpias, eleva aquesta petició fins a 26 anys i 6 mesos de presó per al duc de Palma.

El cas Nóos està a l'espera tant dels escrits de defensa com de la constitució de les fiances imposades pel jutge Castro als acusats. Urdangarin és qui s'enfronta a una fiança més elevada, de 13.646.950 euros, mentre que la seva esposa, la infanta Cristina, per a qui l'acusació popular reclama 8 anys de presó, ha d'abonar 2,7 milions de fiança. Les fiances s'han de formalitzar a finals d'aquest mes de gener.

Aquest dilluns, l'advocat d'Urdangarin ha deixat clar que el seu client no la pagarà. En demanar-se-li si el seu client podrà reunir la fiança, Pascual Vives ha dit sense pensar-s'ho gens: "No, és impossible, són molts diners". "És una fortuna", ha afegit.


Més problemes per als ducs de Palma

Per als ducs de Palma, els problemes no es limiten a la seva situació processal ni a les elevades penes i fiances a què s'enfronten. Públicament, la seva imatge està per terra.

Si la seva implicació en el cas, i especialment les ofensives paraules d'Urdangarin signant com el duc 'em-palma-do', els va fer perdre el nom de la Rambla, ara l'Ajuntament sotmetrà a votació una proposta de MÉS, compartida pels socialistes, en la qual es planteja demanar a la Casa Reial que insti la infanta Cristina a no emprar el títol de duquessa de Palma. Els socialistes hi han afegit una esmena en la qual també es reclama a la Casa Reial que exigeixi a la infanta Cristina la renúncia dels seus drets dinàstics.