Arriba l'hora de la veritat de l'acord per Cort

PSIB-PSOE, MÉS i Som comencen a negociar els càrrecs després de tancar uns primers acords programàtics generals i deixar alguna qüestió enlaire

Les tres forces d'esquerra amb representació a l'Ajuntament de Palma començaran aquest dijous a negociar quin ha de ser el nou organigrama municipal, el seu mètode de gestió i el repartiment de càrrecs. Comença així l'hora de la veritat a Palma entre el PSIB, MÉS i Som en unes negociacions que fins aquest moment han avançat ràpid gràcies a una comunicació de gestos i primers acords programàtics generals, encara que per això han quedat qüestions enlaire per resoldre-les més endavant. D'aquesta manera, s'ha volgut deixar en un segon pla la qüestió cabdal sobre qui serà el nou batle de Palma i ni les formacions ni els seus respectius candidats –José Hila (PSIB), Antoni Noguera (MÉS) i Miquel Comas (Som)– han presentat fins ara condicions ni exigències en aquest sentit.

Però la pressió interna creix i l'acord es preveu dífícil. Des de les tres formacions ja s'ha deixat entreveure que probablement no es complirà el termini perquè divendres es pugui haver acordat qui serà el batle i el repartiment de regidories. Es podria conèixer dissabte i fins i tot el mateix dilluns, dia que s'ha fixat perquè les tres formacions sotmetin a la votació de les seves bases l'acord assolit. Llavors només quedaran cinc dies per a la constitució del nou consistori. A més d'això, encara que les negociacions avancin de manera independent, les respectives direccions del PSIB, MÉS i Podem estan molt pendents de les negociacions a Palma, perquè són conscients que la seva resolució, en un sentit o un altre, pot condicionar després les que han començat més tard per formar el nou Govern. 

Al marge d'un termini de temps molt més curt per negociar, l'acord per Cort presenta una diferència substancial i és que la marca de Podem, Som, no condiciona la seva entrada al govern municipal més enllà d'arribar a un acord programàtic sòlid amb socialistes i ecosobiranistes. Només l'existència de grans diferències a l'hora d'establir el nou organigrama municipal i la nova metodologia de funcionament del govern faria que en poguessin quedar fora, segons han explicat. Això dóna una garantia d'estabilitat i funcionament compacte al nou govern municipal, amb fins a 16 regidors electes, qüestió sobre la qual s'insisteix des de MÉS. Ni Som ni el seu candidat, Miquel Comas, han fet declaracions que condicionin els socialistes de Palma o José Hila d'ençà de les eleccions, com sí que ha succeït entre Podem i el PSIB d'Armengol en el cas del Govern.

Mesures urgents, sense cost i codi ètic

A l'espera de la resolució final, les tres forces d'esquerra de Palma han transmès des del principi una imatge d'unitat que començà divendres passat amb un primer acte conjunt entre els tres candidats davant Can Bibiloni. Després s'han anat succeint les comunicacions, sempre de manera conjunta, d'uns primers acords programàtics a partir de coincidències entre els seus respectius programes o d'acord prioritaris per alguna de les parts que s'han acceptat de manera conjunta. Dilluns començaren amb les 10 primeres "mesures urgents" que prendrà el nou govern de Cort, l'endemà amb un codi ètic i aquest dimecres amb una bateria de 30 mesures que es poden aplicar amb "cost zero".

Entre les mesures avançades hi ha alguns compromisos i mesures contundents amb l'objectiu que es visualitzi clarament el canvi polític a Palma, altres de caràcter més general o que no són estrictament competència municipal, i qüestions que s'han deixat enlaire, per diferències entre les formacions, de manera que deixen just un acord de mínims amb vista a poder resoldre-les més endavant, però que en qualsevol cas ja hauran de ser valorades per les bases el proper dilluns. Entre aquestes hi ha aspectes del codi ètic, com la necessitat de renúncia al càrrec en el cas d'imputació, sobre la qual només es considera deixar-ho a la valoració que realitzi una comissió de seguiment de la qual no es coneix quina serà la composició. De moment, la renúncia al càrrec només es preveu si ja existeix l'obertura de judici oral o condemna. Un altre aspecte a aclarir és la reducció de sous dels alts càrrecs que proposava Som de manera ferma, que just ha quedat redactada de moment com una "limitació salarial segons les respectives exigències de cada formació política" i tenint en compte que l'"excés salarial" es destinaria "a donacions a institucions, partits i o entitats sense ànim de lucre". 

 

 

El + vist

El + comentat