Cort proposa deixar fora d'ús el port del Molinar i traslladar els amarraments al de Palma

L'informe tècnic rebutja el projecte d'ampliació per les deficiències en l'estudi d'impacte ambiental i perquè rompria la fesomia del barri i del passeig costaner

 

L'informe de la comissió tècnica de l'Ajuntament de Palma que ha rebutjat el segon projecte presentat per a l'ampliació del port del Molinar suggereix l'estudi d'altres alternatives, entre les quals destaca eliminar l'ús nàutic d'atracament en aquestes instal·lacions i "reallotjar els amarraments actuals en el port del Portitxol o en una altra instal·lació del port de Palma". L'informe detalla que aquesta solució podria incloure el trasllat de les embarcacions del Molinar "o bé al Portitxol o a nous pantalans davant el moll Vell".

Els tècnics de Cort consideren que aquesta alternativa es podria combinar amb el manteniment de l'ús del restaurant a les actuals instal·lacions del club marítim del Molinar, com també amb "una oferta complementària d'activitats nàutiques que no requereixin calada ni fondeig, com el surf de vela, la piragua, el surf de rem, etc.". Es planteja aquesta opció perquè la junta directiva del club marítim sosté que, si no du endavant un projecte d'ampliació, no podrà renovar la concessió per incomplir les condicions de seguretat exigides.

Ara bé, l'informe de la comissió municipal és concloent sobre el rebuig del projecte que actualment tramita l'Autoritat Portuària, un de modificat respecte del primer, que ja va ser rebutjat el mes de gener passat. Els tècnics, que han disposat dels dictàmens de la Comissió Balear de Medi Ambient, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports i els departaments municipals d'Urbanisme i Medi Ambient, assenyalen que el projecte presenta importants deficiències en l'estudi d'impacte ambiental i que afectaria de manera negativa la fesomia del barri i del passeig costaner. Davant això, el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha admès que el projecte és "inadequat per a la ciutat i per a aquest lloc".

Altres alternatives amb un dic de 250 metres

La comissió tècnica municipal, que ha presidit el número dos del departament d'Urbanisme de Cort, Fernando González, també suggereix estudiar dues alternatives més, que semblen menys viables a priori. Una és reduir l'ampliació prevista pràcticament a la meitat, amb un dic d'abric de 250 metres en lloc de 320 que donaria més seguretat però que no garantiria l'operativitat tots els dies en cas de mal temps. El mateix informe assenyala que això podria fer "inviable" la proposta pel perjudici econòmic de la reducció d'amarraments. L'altra alternativa és que el projecte s'ajusti a tots els condicionants i les mesures correctores exigides en els diferents dictàmens de les administracions, qüestió que, havent vist l'informe, sembla també inviable.

A més de les consideracions sobre l'impacte ambiental i visual de l'ampliació del port del Molinar —els tècnics asseguren que "modificaria la fesomia de la zona i la línia costanera i provocaria canvis significatius en la dinàmica del litoral que intentarien minimitzar però que, en cap cas, no aconseguirien evitar" a les platges del Portitxolet i Ciutat Jardí"—, l'informe remarca que per poder dur endavant aquest projecte seria necessària la prèvia modificació del Pla Especial del Port de Palma, procediment que l'Autoritat Portuària encara no ha fet, "perquè suposa una modificació significativa dels límits físics exteriors del port".

Davant les conclusions d'aquest informe de la comissió, que determina la posició política de l'Ajuntament per acord unànime del ple i aquest mateix dilluns ja va ser remès a l'Autoritat Portuària, el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls (PP), ha afirmat que, "així com es presenta el projecte, no es pot tramitar", però també ha volgut remarcar que el mateix dictamen assenyala que "es tracta d'una obra en la qual no es pot deixar de plantejar, com a mínim, la conveniència o no de la realització i en la qual és imprescindible realitzar una anàlisi exhaustiva i àmplia de les alternatives".

L'oposició reclama més contundència

Valls ha remarcat la necessitat de garantir "l'interès general", que ha dit que en el Molinar implica mantenir "els nou metres d'amplària del passeig costaner, un dels llocs emblemàtics i de més afluència de la ciutat". El responsable d'Urbanisme ha acabat dient que "per a un governant no és plat de bon gust negar-se a cap projecte, però els arguments de l'informe posen de manifest una sèrie de deficiències que fan inadequat el projecte per a la ciutat i per a aquest lloc".

És la segona vegada que el govern municipal de Mateu Isern es mostra en contra de l'ampliació del port del Molinar, després que ja ho fes el passat mes de gener respecte del primer projecte presentat per la junta directiva del club marítim. Això va acabar sent motiu de tensió dins el PP de Palma. L'oposició frontal d'Isern a la proposta inicial, que era el doble de gran, no va agradar a la direcció del partit. El president del club marítim del Molinar, Rafel Vallespir, és el president de districte dels populars a la barriada.

Així mateix, la posició de l'equip de govern del PP respecte de l'informe tècnic no ha acabat de convèncer els grups de l'oposició, que reclamen més contundència municipal per rebutjar el projecte. Els grups del PSOE i MÉS han presentat diferents mocions davant el ple amb relació a aquest tema durant el darrer any, però acabaren aprovant juntament amb els populars que fos la comissió tècnica qui determinàs la posició política de Cort sobre el segon projecte d'ampliació del Molinar.

"Cort reclama més estudis sobre altres opcions (deixar-ho com està, ampliació més petita...), però no manifesta rotundament l'oposició a l'ampliació projectada", es queixen des del grup socialista, que hi afegeixen que "res en l'informe no impedeix que es pugui dur a terme". Per part de MÉS, el portaveu Antoni Verger considera que "no pot ser que l'Ajuntament de Palma encara navegui dins l'ambigüitat" i per això exigeix "claredat i contundència a Valls i a Isern, perquè han de fer valer l'interès de la ciutat i dels veïns i impedir aquesta aberració que està tramitant l'Autoritat Portuària".

Més continguts de

El + vist

El + comentat