PALMA

Cort admet que no pot gestionar "amb normalitat" la Policia Local

La regidora de Seguretat Ciutadana avança el cessament del cap Joan Mut sense poder convocar encara la selecció per triar-ne un de nou

La regidora de Seguretat Ciutadana de Palma, Angélica Pastor, ha decidit finalment avançar el cessament de Joan Mut com a cap de la Policia Local, malgrat que encara no ha pogut convocar el procés de selecció per triar-ne un de nou i la situació de provisionalitat deixa un buit de poder en el comandament del cos policial. "A dia d'avui, no es pot fer una gestió de normalitat a la Policia Local de Palma", ha acabat admetent Pastor (PSIB) per explicar una situació que ha atribuït a l'herència rebuda per part de l'anterior equip de govern del PP. La regidora assegura que les mesures que es prenen ara són "la primera passa per dignificar la feina de la Policia Local" després del casos de corrupció pels quals es troben imputats al voltant d'una vintena d'oficials i agents, entre els quals es troba el mateix Mut, i confia que "tant de bo" el nou cap del cos pugui ser nomenat abans de final d'any.

Cort encara no ha pogut convocar el procés de selecció perquè està pendent de l'elaboració d'un decret d'equivalències de les categories policials, perquè es puguin presentar oficials d'altres policies locals i cossos de seguretat que compleixin els requisits, tal com és la intenció del nou equip de govern municipal. En qualsevol cas, el nou cap serà triat després per la mateixa Pastor entre els que es presentin al procés, en un càrrec de lliure designació, i que assumirà també amb una comissió de serveis amb caràcter temporal. El termini de presentació de sol·licituds serà de tan sols set dies hàbil a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria al BOIB, una data encara per determinar.

La comissió de serveis amb la qual Joan Mut havia accedit al càrrec de cap de la Policia Local, nomenat per l'anterior equip de govern del PP, acabava el proper dia 30. Pastor no ha explicat els motius de l'avançament del seu cessament –fet efectiu aquest dimarts– i s'ha limitat a dir que el seu relleu era un compromís recollit en els acords de governabilitat del nou equip municipal. A partir d'ara, fonts de l'àrea de Seguretat Ciutadana explicaren fa uns dies que un altre comissari imputat, Antoni Morey, serà qui assumirà provisionalment les funcions de cap de la Policia Local fins a la tria del comandament definitiu. Segons això, Morey és el comissari de carrera amb més antiguitat dins la Policia Local després de Mut i, per aquest motiu, li pertoca per llei assumir el comandament de manera provisional mentre no es cobreixi la vacant. Pastor no ha volgut confirmar que sigui Morey, que podria renunciar a assumir aquestes funcions.

La situació creada dóna una idea de l'estat delicat que travessa internament la Policia Local i de les dificultats amb les quals es troba la nova regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, per fer una renovació dins la cúpula policial. Malgrat això, la responsable municipal ha defensat que només du "tres mesos de gestió" al capdavant de la seva àrea i "en unes circumstàncies que són molt diferents" a les dels seus antecessors. Per això s'ha mostrat segura d'acabar "restablint la normalitat i la bona imatge de la Policia Local" i "recuperant un model de policia de proximitat" i per la qual cosa ja s'està treballant en un pla d'ordenació dels efectius i les unitats policials.