TEMA DEL DIA

Cort investiga ampliacions d'hotels a la Platja de Palma per sobre del permès

Urbanisme paralitza almanco quatre expedients en què s'havia aplicat un doble increment de l'edificabilitat, sumant els que permeten la Llei turística i el PRI, fins a aclarir si és legal

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma investiga expedients d'ampliacions d'hotels a la Platja de Palma que superarien el que permet la llei. Es tracta de diversos projectes que haurien aplicat un doble increment de l'edificabilitat, sumant el que permet la Llei turística i, a més, el que contempla el Pla de reforma integral (PRI) de la Platja de Palma, aprovat el passat 24 de maig. Des de l'àrea d'Urbanisme de Cort s'entén que les exempcions urbanístiques previstes en la Llei turística aprovada fa tres anys, per a projectes de quatre i cinc estrelles amb l'objectiu de facilitar la modernització de la planta hotelera, eren transitòries fins que el PRI en contemplàs les específiques per a la reconversió d'aquesta zona madura, i que en cap cas es poden sumar les unes a les altres.

Hi ha un projecte d'hotel detectat que en aplicació de la Llei turística podia passar de dues a quatre plantes. Després de l'aprovació del PRI, s'ha presentat un projecte modificat amb el qual encara pot sumar quatre plantes més, fins a arribar al màxim de vuit. En el cas de l'hotel Llaüt, on la setmana passada moriren dos treballadors en un accident i que ara mateix només tenia permís definitiu per fer un soterrani, la Llei turística li facilitava passar de cinc a set plantes, però ja havia presentat una modificació per poder fer un planta més, sumant a l'anterior un altre increment que li facilitava el PRI.

Fins al moment, segons han explicat aquest dimarts el tinent de batle Antoni Noguera (MÉS) i el gerent d'Urbanisme, Joan Riera, la Conselleria de Turisme del Govern estava informant favorablement els projectes que presentaven aquest doble increment de l'edificabilitat. Davant això s'ha decidit paralitzar els expedients en tràmit i sol·licitar un informe jurídic als redactors del PRI per esclarir si és aplicable aquest doble increment. Riera ha deixat clar que la interpretació municipal és que aplicar a la vegada les exempcions urbanístiques de les dues normatives "és anar en contra de l'esperit de la llei", perquè a "la Llei turística es deixava molt clar que les contemplades només eren transitòries fins que no s'aprovàs el PRI". 

En cas de contradicció entre els informes de l'Ajuntament, de l'equip redactor del PRI i de la Conselleria de Turisme no es descarta sol·licitar informació a instàncies superiors, com el Consell Consultiu. La Llei turística autoritza una ampliació de fins al 20% de l'edificabilitat per norma general, en el cas de reformes d'hotels que suposin un augment de categoria fins a quatre o cinc estrelles o també de nova construcció. Just abans d'acabar el passat mandat, les administracions del PP aprovaren el PRI, que contempla, en la Platja de Palma, ampliacions de fins al 30% per als hotels de quatre estrelles i del 50% per a hotels de cinc estrelles, amb relació al que permet el Pla general d'ordenació urbana (PGOU) de Palma de l'any 1998.

Allau de projectes d'ampliació

En qualsevol cas, les dades aportades per Urbanisme mostren que tant l'aprovació de la Llei turística com posteriorment la del PRI han provocat una allau en la presentació de projectes d'ampliació d'hotels a la Platja de Palma, una xifra que ha sorprès el gerent de l'àrea, Joan Riera, segons ha explicat. A la zona ara mateix hi ha aprovats 19 expedients que es van presentar abans de l'aprovació del PRI i que apliquen les exempcions urbanístiques previstes a la Llei turística. Posteriorment, només des del maig passat, s'han presentat altres 23 projectes nous. D'aquests, quatre haurien sol·licitat la doble ampliació que ara es qüestiona, segons una primera revisió feta pel departament d'Urbanisme.

El tinent de batle Antoni Noguera ha justificat la decisió de paralitzar els expedients fins a aclarir la correcta aplicació de la normativa "per garantir la seguretat jurídica en tots els projectes". Ha explicat que el seu departament s'alertà sobre aquesta qüestió després de detectar un expedient on "d'un mateix projecte hi ha fins a tres informes diferents sobre la possibilitat de poder fer dues, quatre i fins a vuit plantes". Així, Noguera ha considerat que "el que s'ha de fer és unificar els criteris" i s'ha compromès a aclarir aquesta qüestió de manera ràpida i coordinada amb altres institucions.

El + vist

El + comentat