PALMA

Cort assegura que preveu els mateixos usos d'oci que l'Autoritat Portuària al moll Vell

El tinent de batle d'Urbanisme nega que hi hagi "conflicte" entre les dues administracions, però al mateix temps considera que s'hauran de "conjugar" els distints planejaments en una comissió mixta

L'Ajuntament de Palma assegura que preveu els mateixos usos d'oci que l'Autoritat Portuària de Balears a la zona del moll Vell i, d'aquesta manera, nega que existeixi "conflicte" entre les dues administracions amb relació als distints planejaments urbanístics presentats per cadascuna. El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha contestat així al dur comunicat que l'Autoritat Portuària va emetre divendres, l'endemà que el ple de Cort aprovàs l'avanç de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), i ha reiterat l'advertència a l'Ajuntament perquè no interfereixi en els usos prevists al moll Vell a través d'aquest planejament.

Valls ha admès que la competència d'actuació en aquesta zona del port de Palma és exclusivament estatal, però també ha aprofitat per recordar que Cort té la darrera paraula sobre els paràmetres urbanístics amb l'aprovació d'un pla especial. El responsable d'Urbanisme ha reiterat que les relacions entre les dues administracions "són extraordinàries" i ha atribuït el comunicat esmentat a una resposta a "titulars periodístics" i "informació tergiversada per part de l'oposició". Amb tot, també ha vingut a reconèixer que existeixen diferències entre allò que preveuen al moll Vell el PGOU aprovat per l'Ajuntament i el pla director per l'ampliació del port que tramita l'Autoritat Portuària, perquè ha afirmat que s'hauran de "conjugar" els distints planejaments i ha assenyalat per això la negociació en una comissió mixta creada enguany.

L'avanç de la revisió del PGOU aprovat en solitari pel PP de Cort preveu la creació d'una gran zona d'oci al moll Vell, un espai de 300.000 metres quadrats davant la Seu, i inclou la construcció de cinc nous edificis de quatre plantes i fins a 15 metres d'altura on s'ubiquin equipaments i dotacions, entre les quals figuren, com a possibles, des de bars i restaurants fins a un nou casino i un altre palau de congressos. Tot i que totes aquestes previsions apareixen en la documentació aprovada, Valls ha considerat que això només és un "esquema" i que "l'oposició ha extret una frase d'un pla de més de 1.000 fulls".

El pla director preveu un centre comercial per a creueristes

En qualsevol cas, l'Autoritat Portuària ha deixat clar que considera que Cort ha anat més enllà d'on li pertoca perquè “els plans generals i altres instruments generals d’ordenació urbanística hauran de qualificar la zona de servei dels ports estatals com a sistema general portuari” i no podran incloure determinacions que suposin les "interferències o pertorbacions" en les seves competències que observa en el PGOU aprovat per l’Ajuntament. Això té lloc quan l'Autoritat Portuària té actualment en tramitació un ambiciós pla director que suposa una gran reordenació i ampliació del port de Palma i en el qual també hi ha plans de nous usos per al moll Vell, en aquest cas per fer-hi un gran centre comercial destinat a l’arribada dels creuers, que tindrien allà el seu lloc d’atracament i on es construiria també una nova marina per a iots de luxe.

L’Ajuntament de Palma, tot i mostrar-se favorable a altres aspectes del pla director presentat per l’Autoritat Portuària, havia manifestat els seus recels a aquests plans. Davant la situació creada, el tinent de batle d'Urbanisme de Palma, Jesús Valls, ha sostingut que els usos definitius per al moll Vell encara estan per determinar i que tot això s'haurà de resoldre en la comissió mixta creada entre les dues administracions. Ha recordat que les dues parts coincideixen en la necessitat de reordenar la zona i que al mateix temps s'està negociant la desafectació total del passeig Marítim perquè passi a ser de titularitat municipal.