PALMA

Cort s'embarca en una consulta ciutadana sobre les quatre terrasses del Born

No serà vinculant, encara s'han de decidir quines seran les opcions per votar i els restauradors no asseguren que n'acceptin el resultat

L'Ajuntament de Palma farà una consulta ciutadana just per conèixer l'opinió popular sobre la ubicació de les quatre terrasses que hi ha actualment al passeig central del Born. La consulta, que tindrà un procediment igual que el que s'emprà per conèixer les preferències  sobre els concerts de Sant Sebastià –obert a tots els residents majors de 16 anys, a través de la web municipal i fent servir la targeta ciutadana per identificar-se–, no serà vinculant, encara s'han de decidir les opcions que se sotmetran a votació i els restauradors afectats no asseguren que acabin acceptant-ne el resultat. El procés es durà a terme abans del 14 de desembre per "no interferir" en el tram final de la campanya per a les eleccions generals. 

El tripartit de Cort ha decidit així finalment optar per sotmetre a votació què s'ha de fer amb les terrasses del Born abans de prendre una decisió. Ho fa després d'haver obert la polèmica plantejant-ne l'eliminació, ja que obtingué una forta contestació des de l'oposició i els mateixos restauradors, i quan l'alternativa que ha plantejat durant les negociacions, la de traslladar les terrasses a la via lateral per a vianants del Born, fora del passeig central, tampoc no ha estat acceptada pels restauradors, comerciants i veïns de la zona.

En tot cas, i segons el resultat, amb la consulta Cort cerca un aval per prendre una decisió final. Si és favorable al trasllat de les terrasses, veurà ratificada la seva alternativa, mentre que si els ciutadans es mostren partidaris de mantenir-les allà on són, tindrà una justificació política per fer marxa enrere en els seus plans inicials. L'equip de govern es reserva la decisió final perquè la consulta no tindrà un caràcter vinculant, mentre que el nivell de participació pot donar més o menys validesa al procés. Per votar preferències sobre els concerts de Sant Sebastià, hi participaren unes 2.000 persones en cinc dies.     

La tinent de batle Aurora Jhardi (Som Palma), responsable de l'ocupació de la via pública, ha anunciat la consulta després que en una segona reunió mantinguda aquest dimarts a l'Ajuntament amb totes les parts, els restauradors, comerciants i veïns de la zona hagin sostingut la seva oposició a qualsevol canvi d'ubicació de les terrasses. Jhardi ha dit que la realització de la consulta té la intenció "d'escoltar l'opinió dels ciutadans" sobre aquesta qüestió, i ha assegurat que, encara que la consulta no sigui vinculant, se'n tindran en compte els resultats per tal de prendre una decisió definitiva. 

Sobre les opcions que s'oferiran per votar en la consulta, Jhardi ha dit que encara se n'han d'estudiar els "detalls tècnics" i que per això s'ha convocat totes les parts a una nova reunió la setmana que ve per tal de definir-les. En qualsevol cas, al marge de la retirada total de les terrasses que es plantejà d'entrada per part de l'Ajuntament, les dues opcions que hi ha ara mateix damunt la taula són l'alternativa proposada per l'equip de govern perquè les terrasses es traslladin a la via lateral per a vianants del Born, fora del passeig central, i la dels restauradors, que volen mantenir-les allà on són amb una redistribució per fer-les més estretes i amb un mateix mobiliari urbà per reduir-ne l'impacte físic i visual sobre el passeig. Dimarts passat s'assegurà que la decisió es prendria segons els informes tècnics respecte d'aquestes dues alternatives, però ja no s'ha tornar a parlar d'això.

Els restauradors qüestionen la transparència del procés

Després de la reunió, el portaveu dels quatre establiments del Born amb aquestes terrasses, Joan Miquel Ferrer, ha dit respectar la decisió municipal de sotmetre l'assumpte a una consulta ciutadana, però ha qüestionat la transparència i participació que hi pot haver a través d'aquest sistema. "No ens queda més remei que acceptar-ho", ha acabat dient, però ha advertit que després de la consulta "pot passar qualsevol cosa, fins i tot que desapareguin les terrasses", i ha insistit en el fet que, encara que el seu col·lectiu pogués acceptar traslladar les instal·lacions al vial lateral, "no volem enfrontar-nos a uns veïns i comerciants de la zona que rebutgen aquesta opció i que, com nosaltres, el que volen és que les terrasses quedin allà on són".

Per la seva banda, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Joan Fortesa, ha mantingut la posició de la seva entitat a favor de l'alternativa proposta per l'Ajuntament perquè les instal·lacions es traslladin a la via lateral del Born, encara que ha valorat positivament que la qüestió se sotmeti a una consulta ciutadana davant el desacord entre totes les parts. Finalment, el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera (MÉS), ha valorat que la decisió municipal respon a la intenció del nou govern de "voler saber què opina la gent", i ha admès que la qüestió del Born no estava recollida específicament en el programa electoral de cap partit, però ha dit també que "no tot és objecte de consulta".

El + vist

El + comentat