TEMA DEL DIA

Noguera es perfila com a batle de Palma en un govern amb Som i sense el PSIB

El consell polític del PSOE palmesà es mostra favorable a donar suport al de MÉS després que les altres dues forces no acceptin a Hila

Antoni Noguera, de MÉS, es perfila per convertir-se en el nou batle de Palma a partir del proper dissabte. Tindrà el suport de les altres dues forces d'esquerra per a la investidura, el PSIB-PSOE i Som Palma, la marca municipal de Podem, encara que els socialistes quedaran fora del nou govern municipal i només hi donaran el seu suport extern. L'escenari ha quedat així després que la fórmula de solució que s'havia valorat, perquè José Hila i Antoni Noguera compartissin la batlia de Palma durant el proper mandat, no s'ha pogut concretar entre les dues parts. Socialistes i ecosobiranistes han reunit al capvespre els seus respectius màxims òrgans, però sense sotmetre a valoració per això cap acord tancat. I sempre a l'espera de la incorporació de Som, que en la seva assemblea de dilluns deixà clar el seu vet als socialistes i l'aposta per MÉS.

Davant això, el consell polític del PSOE de Palma, obert a la militància, ha insistit de manera unànime a reclamar la batlia per a Hila en un govern amb les tres forces presents. Però davant l'evidència que ni MÉS ni Som no accepten això i, a més, hi ha acord entre elles, han deixat oberta l'opció, amb un 80% dels vots favorables, perquè es configuri un govern format just per MÉS i Som, que tendria només el suport extern del partit socialista. L'opció de compartir la batlia només ha rebut un 30% de suport. Així, el govern de MÉS i Som a Cort sumaria tan sols 10 regidors electes —la majoria absoluta està fixada en 15—, mentre que dependria del suport de sis regidors del PSIB-PSOE. El PP en suma només un menys que aquestes forces de govern, nou, mentre que Ciutadans té altres quatre regidors. Era una possibilitat per quedar-se la batlia que els ecosobiranistes només es plantejaven com a darrera opció, per considerar que d'entrada representa una gran inestabilitat, però a la qual ells mateixos han començat a apuntar amb força aquest dimecres.

Així, el consell polític dels socialistes de Palma no ha fet més que agafar l'envit llançat per MÉS, que després que no s'hagi pogut concretar l'acord per compartir la batlia durant aquest dimecres, ha començat a pressionar amb la possibilitat de tancar un govern en minoria amb Som i Noguera com a batle durant els quatre anys. Aquest pacte bilateral amb la marca municipal de Podem deixava fora els socialistes, que en tot cas es veien obligats dissabte a donar suport a la investidura del de MÉS per no propiciar que la batlia pogués acabar en mans de la candidata del PP, Marga Durán. La pressió dels ecosobiranistes s'ha visualitzat al mateix temps que el PSOE de Palma duia a terme el seu consell polític.

Els plantejaments que la direcció de MÉS ha duit a la seva assemblea de Palma han estat validats de manera pràcticament unànime. La pregunta de si "MÉS per Palma ha d’apostar per un govern de tres, amb Som Palma i PSIB-PSOE, amb una batlia rotativa entre Antoni Noguera i José Hila" ha rebut un 95% dels vots favorables. Però la direcció sabia que això ja no era possible, i a l'hora de plantejar les alternatives per a un govern en minoria de dos partits amb suport extern d'un tercer, la resposta d'un govern entre MÉS i Som Palma ha rebut un 97% del suport —més que l'opció de compartir la batlia amb els socialistes—, mentre que un govern entre MÉS i PSIB-PSOE no ha rebut cap vot favorable. A l'assemblea hi han assistit Biel Barceló, David Abril i Fina Santiago.

La resolució momentània de la negociació, a la qual també s'ha d'incorporar Som, queda d'aquesta manera sense descartar que es puguin reprendre les converses. En tot cas només queden dos dies perquè s'hagi de triar el batle de Palma en la constitució del nou Consistori i les respectives assemblees de les tres formacions ja s'han reunit i pronunciat. A aquesta pressió s'hi afegeix que les mateixes negociacions a tres bandes per al Govern, i en una situació de bloqueig similar, estan pendents que es resolguin a Palma per poder seguir avançant. El fet que MÉS es quedàs amb la presidència de l'Ajuntament de Palma representava un element de força per al PSIB a l'hora de reclamar la del Govern per a Francina Armengol, un fet que ha planejat sobre totes les negociacions.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El + vist

El + comentat