COMPTES PÚBLICS

Cort tanca els pressuposts de 2016 sense la Llei de capitalitat i Som Palma es desmarca

El govern municipal presentarà els comptes aquest dimecres i continuarà negociant amb l'Executiu autonòmic, mentre que la marca de Podem esmenarà els de la Comunitat per forçar-lo a incloure les inversions

L'equip de govern tripartit de l'Ajuntament de Palma presentarà aquest dimecres els pressuposts municipals de 2016, uns comptes que no inclouran com a ingressos les inversions directes per valor de 30 milions d'euros que li pertocarien rebre del Govern en aplicació de la Llei de capitalitat. En tot cas, aquesta qüestió ha fet que Som Palma s'hagi desmarcat en certa manera de la línia de negociació marcada fins ara per Cort amb l'Executiu autonòmic del PSIB i MÉS, i a través del grup parlamentari de Podem presentarà esmenes als pressuposts de la Comunitat per forçar el Govern a incloure partides pressupostàries que incloguin totes les inversions per a Palma per valor de 30 milions. El PP, a l'oposició a Cort i el Parlament, també ha anunciat la mateixa intenció, per la qual cosa les dues forces disposaran de majoria suficient per treure-les endavant.

El tinent de batle Aligi Molina (Som Palma) ha anunciat les esmenes parcials en una compareixença conjunta amb els portaveus parlamentaris de Podem, Laura Camargo i Alberto Jarabo. L'estratègia s'emmarca també en el debat en el qual està immersa la formació de Som Palma perquè  Podem vagi assumint més control sobre l'organització de la seva marca municipal i d'aquesta manera aconseguir fer més visible la seva acció dins el tripartit que forma a Cort amb el PSIB i MÉS.

En tot cas, el tripartit ja ha tancat la negociació per elaborar el que serà el seu primer pressupost municipal i, amb la resposta rebuda per part de l'Executiu, s'ha pres finalment la decisió de no incloure una partida de 30 milions d'ingressos per la via de la Llei de capitalitat perquè en realitat, sense tenir assegurada la transferència del Govern, suposaria amagar d'entrada un dèficit. No obstant això, l'equip de govern de Cort té la intenció de mantenir altres reunions amb l'Executiu per explorar altres vies de finançament. Des l'Executiu autonòmic se sosté que el projecte de pressuposts de la Comunitat preveu destinar a Palma uns 38 milions, a través d'inversions territorialitzades que s'inclouen de manera global, però es tracta precisament d'allò que vol evitar el tripartit, que vol tenir més marge per decidir on aniran les inversions tal com preveu la llei. 

El projecte de pressuposts de la Comunitat per a l'any que ve elaborat per l'Executiu autonòmic només preveu una partida específica de 4,9 milions d'euros per a aquest concepte, que corresponen a plurianualitats per pagar la remodelació del poliesportiu de Son Moix i altres instal·lacions esportives, i als quals s'han d'afegir uns 3 milions d'euros que arribarien a través del Fons de Cooperació Local. Malgrat  el malestar generat a Cort per aquesta decisió i la seva petició de cercar una alternativa de finançament, a una reunió mantinguda divendres passat el Govern assegurà que no té marge pressupostari per fer-ho l'any que ve.

Des de Cort també es vol continuar negociant la destinació de 10 milions d'euros més que encara no han arribat enguany des del Govern. En qualsevol cas, el marge de negociació sobre això és reduït fins a l'any que ve perquè les anteriors administracions del PP deixaren compromesa bona part dels fons de la Llei de capitalitat per pagar la finalització de les obres del palau de congressos. L'Ajuntament de Palma va ser qui va avançar 40 milions d'euros per pagar factures pendents i poder continuar les obres, i ara el Govern li va retornant els doblers però imputant-los pressupostàriament com a "compensació" per la Llei de capitalitat per no haver d'incórrer en nou endeutament. Almanco una partida de vuit milions d'euros de la Conselleria de Turisme per a l'any que ve té aquesta destinació i el Govern la suma a les inversions per a Palma.