COSTITX
Balears 07/03/2014

El batle vol que els caps de bou de Costitx estiuegin al Museu de Mallorca

Afirma que iniciarà accions quan el centre expositiu estigui a punt per acollir-los

Margalida Bonnín
2 min

Costitx.Els tres caps de bou de Costitx, exposats al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, podrien passar l’estiu de 2015 al Museu de Mallorca, si es compleixen els desitjos del batle del municipi, Antoni Salas (El Pi). Segons indicà ahir, està previst tornar a iniciar els tràmits per aconseguir que les tres peces de bronze descobertes al santuari de Son Corró l’any 1895 tornin a Mallorca, si més no temporalment.

Tot i que encara no s’ha iniciat cap gestió, segons afirmà, la intenció és impulsar un conveni entre l’Ajuntament, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears per sol·licitar al Ministeri que deixi que els bous estiguin durant dos mesos a l’illa. Salas es mostrà convençut que hi haurà complicitat de les administracions, ja que els bous són “patrimoni de tots els balears”. Primer, però, caldrà que hagi finalitzat la reforma del Museu de Mallorca, l’obertura del qual està prevista a finals d’any.

La darrera petició perquè els caps de bou tornassin a Mallorca es remunta a l’any 2009, quan el primer edil anà a Madrid amb la petició davall el braç, acompanyada de la proposta de construcció d’un centre d’interpretació de la cultura talaiòtica a Son Corró, on s’havien d’habilitar les instal·lacions adequades per albergar les peces. En aquella ocasió es plantejaren dues opcions: que els bous vinguessin per quedar o, si això no era possible, que tan sols ho fessin durant les temporades estivals.

Una moció de Pere Sampol

Poc abans, l’any 2008, ja s’havia aprovat al Senat una moció impulsada per Pere Sampol en què s’instava el govern central a instal·lar els caps de bou definitivament al Museu de Mallorca.

La darrera vegada que els caps de bou trepitjaren el Museu de Mallorca fou l’any 1995, en el marc d’una exposició que, amb el títol El santuari talaiòtic de Costitx, cent anys després, celebrava el centenari del descobriment del jaciment de Son Corró. En aquella ocasió, fou necessari una ordre ministerial perquè el trasllat fos possible.

Els caps de bou de Costitx s’exposen al Museu Arqueològic Nacional d’Espanya, on arribaren després que fossin venuts per 3.500 pessetes el mateix any del seu descobriment. Llavors, la Societat Arqueològica Lul·liana impulsà una subscripció popular perquè les peces quedassin a Mallorca, però no aconseguí reunir els doblers. Actualment, hi ha una rèplica de guix al Museu de Mallorca i una altra al Casal de Cultura de Costitx.

stats