PRÒXIM ORIENT
Crònica 17/09/2011

Abbas vol un Estat de ple dret a l'ONU

Anna Garcia
4 min
Desafiament Un jove fa onejar la seva bandera palestina davant de colons jueus en un barri de Jerusalem est.

JerusalemFinalment, la incògnita es va revelar ahir, després dels rumors dels últims dies. En un discurs televisat des de Ramal·lah (capital administrativa de Cisjordània), el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, es va mostrar distès però ferm en la decisió d'anar al Consell de Seguretat de l'ONU "amb el dret legal" d'aconseguir el reconeixement de ple dret de Palestina. "Negociarem amb Israel un cop aconseguim un Estat independent", va dir un Abbas "esperançat" que es va permetre somriure en diverses ocasions. Davant de l'Assemblea General de l'ONU, Abbas parlarà dels assentaments jueus -"que no seran legals si aconseguim un Estat", va dir-, així com dels colons que ataquen els palestins i dels presos que hi ha a les presons d'Israel, que "passarien de ser terroristes a ser presoners de guerra", va destacar. "Explicaré la tortura que hem de patir sota l'ocupació israelina", va afegir Abbas. El líder de l'ANP demanarà un Estat palestí amb les fronteres del 1967, en què Jerusalem serà la capital.

La intenció és "deslegitimar els assentaments i no Israel", va subratllar Abbas. Malgrat les pressions dels Estats Units i la Unió Europea, Abbas creu que ja és hora de tenir un Estat, i va afegir: "Obama va dir [el 2010] que volia un Estat palestí abans d'un any". El Quartet apuntava també en aquesta direcció i els fonaments per a la construcció de l'Estat ja estan posats. Abbas va recordar també que "més de 120 països" donen suport a la seva proposta sobiranista.

Al final del discurs, que va durar poc més de mitja hora, el llegendari polític va remarcar el moment delicat que estan vivint, i per això va demanar que totes les mobilitzacions dels palestins siguin pacífiques. "Ens hem de moure per la via pacífica, rebutgeu les trampes. Necessitem un Estat". Abbas és conscient que qualsevol acte fora d'aquest camí "destruiria tots els nostres esforços" després de "63 anys vivint sota l'ocupació". Va manifestar que la seva força és que els palestins es mantinguin units, "la unitat de la terra i la reconciliació".

L'oposició dels Estats Units

El portaveu del govern israelià, Mark Regev, va dir ahir que aquest "no és el camí" i que es reservava el dret a respondre a aquesta provocació, que veu com un moviment hostil dirigit a aïllar Israel. La seva declaració s'afegeix a l'advertència que va fer, fa pocs dies, el ministre d'Afers Exteriors hebreu, Avigdor Liberman: "El moviment unilateral dels palestins tindrà severes conseqüències".

Per la seva banda, el moviment islamista Hamàs ha manifestat que la proposta feta en solitari comporta "grans riscos".

Divendres que ve, el president de l'ANP sol·licitarà al Consell de Seguretat de l'ONU el reconeixement de Palestina com a Estat de ple dret després d'adreçar-se a l'Assemblea General. El mateix dia, finalitzat el discurs d'Abbas, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'adrecerà a l'Assemblea General. "Israel estarà disposat a elevar l'estatus de Palestina però no al d'Estat", va afirmar Netanyahu, alhora que urgia els palestins a tornar a la taula de negociacions.

La determinació palestina d'anar directament al Consell de Seguretat va tombar els rumors de les últimes setmanes, que apuntaven que Abbas se saltaria aquest pas davant l'anunciat veto que exerciran els Estats Units. Només presentant la sol·licitud a l'Assemblea General els palestins podrien aconseguir la categoria d'Estat observador o Estat no-membre, com és el cas del Vaticà, sense dret a vot, però que els obriria les portes a organismes dependents de l'ONU, com el Tribunal Penal Internacional, una possibilitat que Israel vol evitar de totes totes.

Israel es blinda

Aquests dies l'administració Obama està desplegant tots els seus esforços diplomàtics perquè la proposta no arribi a Nova York, i ha advertit als palestins que l'ajuda econòmica nord-americana, uns 400 milions d'euros anuals, podria ser retirada. Per la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, l'única manera d'aconseguir una solució duradora és a través de les negociacions entre "Jerusalem i Ramal·lah, no a Nova York".

Passi el que passi a l'ONU, Abbas té clar que les negociacions amb Israel han de continuar. Però mentrestant Israel s'està preparant per a un possible escenari de violència. El seu pla de seguretat inclou un augment d'un 20% de les seves forces a Cisjordània, l'entrenament de colons -als quals han armat amb gasos lacrimògens i granades atordidores- i la possibilitat que els batallons en reserva puguin ser mobilitzats en qualsevol moment. Israel també ha donat el vistiplau perquè la policia palestina adquireixi material antiavalots.

Segons Uzi Rabi, professor de la Universitat de Tel Aviv, la proposta d'Abbas "pot fer perdre la cooperació econòmica i de seguretat entre israelians i palestins". Conscient de la feblesa dels Estats Units i l'aïllament d'Israel, Rabi alerta del moment tan "delicat" que es viu a la zona, enmig de la Primavera Àrab.

"És massa tard per aturar el tren palestí", afirmava Robert Serry, coordinador especial de les Nacions Unides per al procés de pau al Pròxim Orient en el marc de la cimera mundial sobre contraterrorisme, celebrat aquests dies a Herzliya, al sud de Tel Aviv.

Per contrarestar la campanya Palestina 194, el viceministre israelià d'Afers Exteriors, Danny Ayalon, va presentar un vídeo al YouTube en què explica que els àrabs en el fons volen destruir l'Estat hebreu. El llançament d'aquest vídeo ha coincidit amb el divuitè aniversari de la signatura dels acords d'Oslo, pels quals es van posar els fonaments d'una resolució del conflicte àrabo-israelià. Uns acords que segons Israel podrien perdre la seva validesa si l'ONU reconeix l'existència de l'Estat palestí.

stats