MOVIMENTS A LES PARTICIPADES DE LA CAIXA
Crònica 15/01/2011

Abertis abandona les autopistes italianes i en treu 626 milions

Amb menys de 24 hores de diferència, dues empreses de l'òrbita de La Caixa han donat a conèixer operacions de venda de participacions que sumen unes plusvàlues de 600 milions d'euros.

I. Pujol / A. Carbonell
2 min
Isidre Fainé i Gian Maria Gros-Pietro en el moment de segellar l'acord de fusió d'Abertis i Autostrade (ara Atlantia) el 2006.

BarcelonaEl grup d'infraestructures Abertis es va desprendre ahir del 6,68% de la concessionària italiana d'autopistes Atlantia (l'antiga Autostrade). L'empresa controlada per La Caixa, el fons de capital risc CVC i ACS va vendre la participació per 626 milions d'euros.

Les plusvàlues netes d'aquesta operació són de 151 milions d'euros. O el que és el mateix, la inversió d'Abertis a Atlantia ha generat un retorn del 17%. Els compradors del paquet d'Atlantia han estat "inversors qualificats espanyols i estrangers", es va limitar a comentar Abertis. D'aquesta manera, el grup català ja no té cap participació a la firma italiana. És el punt final a una relació que aspirava a originar el grup mundial d'autopistes més gran.

La participació d'Abertis a Atlantia es remunta al 1999, moment en què el govern italià va privatitzar la xarxa d'autopistes. Abertis va participar en el consorci Schema 28, que arribaria a superar el 50% d'Atlantia. El 2006, Abertis i Autostrade van formalitzar un procés de fusió que hauria creat el grup d'autopistes més gran del món i que finalment no va prosperar a causa dels canvis normatius imposats pel govern de Romano Prodi. El 2008, els socis de Schema 28 (entre els quals figurava la família Benetton) van acordar l'escissió de la societat i Abertis va passar a controlar directament el 6,68% d'Atlantia. En aquell moment, Abertis va decidir que vendria aquestes accions quan necessités fer caixa. A principis del 2010 la premsa italiana va especular amb una reedició del pacte de fusió entre Atlantia i Abertis, aquest cop amb la suma de Gemina, dels Benetton.

El grup assegura que encara no s'ha decidit a què es destinaran els recursos obtinguts amb aquesta venda: si a reduir el deute del grup o a noves adquisicions. Segons va publicar l'ARA diumenge passat, Abertis vol abordar operacions corporatives aquest any després de dos exercicis sense grans compres. Abertis té els ulls centrats als EUA, el Brasil, la Xina i l'Índia. Una altra de les participacions que servirien per finançar aquesta nova etapa és el 14,58% de la concessionària portuguesa Brisa.

Vida Caixa Adeslas

Menys de 24 hores abans de conèixer aquesta operació, Criteria confirmava la venda del 50% de Vida Caixa Adeslas a Mutua Madrileña, una operació amb la qual el holding de participades de La Caixa preveu obtenir unes plusvàlues de 450 milions d'euros. Fonts de Criteria asseguren que l'aliança amb Mutua Madrileña manté l'estratègia del grup de realitzar una gestió activa de les seves participacions i cercar socis. L'objectiu del grup és potenciar el sector financer -inclòs el món assegurador- perquè suposi fins al 60% de la cartera de participades. Però amb la venda anunciada dijous, el pes del sector financer a Criteria es redueix fins al 37%.

El holding considera estratègic el negoci de les assegurances, un dels que segueix creixent i que va aportar el 17% del benefici de La Caixa el 2009, 288 milions. S'han exclòs de l'operació els hospitals d'Adeslas, que queden sota la titularitat de Criteria. Mutua Madrileña nomenarà Juan Hormaechea president executiu de Vida Caixa Adeslas, mentre que de part de La Caixa, ocuparà el lloc de director general Javier Murillo, ex-director general d'Adeslas.

La venda s'ha tancat per 1.075 milions, que permetrien al holding seguir amb la seva política de compra de participacions minoritàries però significatives en mercats emergents. La Caixa també podria utilitzar els guanys obtinguts en la desinversió per anar adaptant-se als requisits dels acords de Basilea III, una tasca que podria requerir un canvi en naturalesa jurídica de l'entitat, de caixa a banc.

stats