EL GRUP D'INFRAESTRUCTURES CREIX MALGRAT LA CRISI
Crònica 25/02/2011

Abertis trenca la barrera dels 4.000 milions d'euros de facturació

Ignasi Pujol
2 min
Les autopistes van aportar el 75% dels ingressos d'Abertis durant el 2010.

Barcelona.La diversificació geogràfica i sectorial ha tornat a permetre a Abertis capejar els efectes de la crisi. El grup d'infraestructures participat per La Caixa, ACS i el fons de capital risc britànic CVC va obtenir un benefici net de 662 milions d'euros el 2010, xifra que suposa un creixement del 6,1% respecte de l'any anterior.

La companyia presidida per Salvador Alemany va sobrepassar per primer cop la barrera dels 4.000 milions d'euros de facturació. Concretament, va ingressar 4.106 milions, un 5,2% més. El grup genera el 50% dels ingressos fora d'Espanya, principalment a França, Xile i el Regne Unit. Un 75% de la facturació procedeix de les autopistes i el 25% restant es reparteix entre les telecomunicacions (13%), aeroports (7%), aparcaments (4%) i parcs logístics (1%). Abertis va anunciar dimecres que segregarà aquestes dues últimes activitats en la nova societat Saba Infraestructuras, que estarà oberta a nous inversors. Aparcaments i logística van sumar l'any passat una facturació de 189 milions d'euros i un benefici brut d'explotació (Ebitda) de 87 milions.

El creixement del trànsit a les autopistes a l'estranger i l'aportació dels satèl·lits van contribuir a l'evolució positiva dels resultats. Les autopistes van registrar un descens global del trànsit del 0,4%. La xarxa espanyola va caure un 4%, però la concessionària francesa Sanef va créixer un 1,3% i les vies de peatge de l'Amèrica Llatina (Xile, Argentina i Puerto Rico) va augmentar un 5,5%. El negoci dels satèl·lits va aportar tenir un impacte net de 65 milions d'euros sobre el benefici del grup a través de les societats Hispasat i Eutelsat.

Els comptes no inclouen l'impacte per la venda del 6,68% de la concessionària italiana Atlantia, que es va fer el 14 de gener i que va generar unes plusvàlues de 151 milions. El deute net del grup se situa en 14.651 milions d'euros. Abertis va invertir 757 milions el 2010 i va tancar l'any amb una plantilla de 12.401 treballadors.

stats