REORGANITZACIÓ AL GRUP D'INFRAESTRUCTURES Anàlisi
Crònica 24/02/2011

Abertis es desmembra per créixer

Ignasi Pujol
2 min
Saba, filial d'aparcaments d'Abertis, gestiona 130.000 places distribuïdes a Espanya, Itàlia, Xile, Portugal, França i Andorra.

BarcelonaEl grup d'infraestructures Abertis és un dels destacats en el sector. La companyia, participada per La Caixa, el grup de construcció i serveis ACS i el fons britànic de capital risc CVC, està entre les primeres deu concessionàries mundials juntament amb grups com l'australiana Macquarie i les espanyoles Ferrovial i ACS.

La companyia presidida per Salvador Alemany -president del consell assessor econòmic de la Generalitat- va anunciar ahir una profunda reordenació de la seva estructura. El grup segregarà els negocis d'aparcaments i logística en una societat de nova creació que es dirà Saba Infraestructuras. Abertis Infraestructuras mantindrà les activitats d'explotació d'autopistes, telecomunicacions i aeroports. Aquesta societat seguirà cotitzant a la borsa, mentre que la nova no ho farà.

En una fase inicial Saba tindrà a Abertis com a accionista i als socis del grup que ho considerin. Alemany va explicar que vetllarà perquè hi hagi un nucli accionarial sòlid, tot i que el capital s'obrirà a nous inversors institucionals. Amb el temps no es descarta la venda de la companyia, tot i que no és l'objectiu inicial.

L'operació, que es preveu que es tanqui durant el primer semestre, s'articularà amb la distribució d'un dividend extraordinari que permetrà el cobrament en accions o bé en efectiu de la nova Saba. Alguns analistes consideren que el dividend podria ser de 500 milions d'euros. Els analistes especulaven amb la hipòtesi de la segregació dels negocis menys rendibles i l'entrega d'un dividend extraordinari des de l'entrada de CVC a Abertis, l'agost passat.

Creixement

Abertis va comentar que l'objectiu de l'operació és "afrontar una nova etapa de creixement" de totes les activitats que avui conformen el grup. Alemany va dir que aquesta segregació facilitarà el creixement de la nova Saba sense haver de forçar l'endeutament del hòlding (que era de 14.337 milions el 30 de setembre). El president va afegir que la convivència de negocis tan diversos en un mateix grup llasta la qualificació creditícia d'Abertis. Alemany va remarcar que la nova Saba serà "un primer jugador mundial" del seu sector. Els dos negocis que integraran Saba suposen el 4,6% dels ingressos globals d'Abertis i un 5,8% dels actius totals. Els aparcaments van facturar 114 milions d'euros als nou primers mesos del 2010 (un 3,7% del total) i van tenir un benefici brut d'explotació (Ebitda) de 45 milions (2,3% sobre el total). Els parcs logístics van ingressar 16 milions (0,5%) i l'Ebitda va ser de 7 milions (0,4%). Les accions d'Abertis van pujar ahir un 0,59%, fins als 14,49 euros.

stats