Publicitat
Publicitat

ENERGIES RENOVABLES

Acciona creix i compra un parc eòlic a Fersa

El grup Acciona ha tancat la compra de la societat Empordavent, propietària d'un parc eòlic als Escambrons, a la Ribera d'Ebre, de 48 megawatts (MW) de potència. L'import de l'operació ha sigut de 10,7 milions d'euros, que han anat a parar a Fersa Energías Renovables, l'antic titular de la instal·lació lleidatana.

Amb aquesta adquisició el grup empresarial de la família Entrecanales es consolida com un dels principals operadors del sector eòlic a Catalunya. Acciona sumava abans d'aquesta compra 195 MW eòlics en territori català, que ara passen a ser 243 MW. Aquesta xifra suposa prop del 25% de la potència instal·lada a Catalunya, xifra que l'equipara al grup portuguès EDP. El dels Escambrons és el sisè parc d'Acciona a Catalunya, després dels de Rubió (49,5 MW), Rubió II (25,5 MW), Tallat (49,5 MW), Tortosa (29,9 MW) i Vilobí (40,5 MW).

Catalunya, vuitena en potència

En total, Acciona disposa de 8.365 MW de potència eòlica a 15 països, tot i que el 70% de la capacitat de producció és a Espanya, que és el quart mercat mundial d'aquest negoci, després de la Xina, els Estats Units i Alemanya. Malgrat ser pionera en eòlica a Espanya, Catalunya és ara la vuitena comunitat en potència instal·lada, amb prop de 1.000 MW, xifra que equival al 4% de la potència a Espanya.

A l'espera que es desencalli el concurs de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'eòlica impulsat per la Generalitat -que ara és als tribunals per protestes d'entitats ambientalistes-, l'executiu català fa mesos que manté converses amb el sector per tractar de mobilitzar inversions en parcs ja autoritzats o en tràmit.

En aquest sentit, Iberdrola va tancar a l'estiu la compra de dos parcs eòlics de Gamesa a Tarragona, amb una potència conjunta de 50 MW. Aquesta operació va suposar l'entrada a Catalunya del líder mundial en eòlica, que va ser el clar derrotat en el concurs de les ZDP.

El gran vencedor en aquell procés, Gas Natural Fenosa -de bracet del fabricant francès Alstom Wind-, també va comprar diversos actius al grup ACS, un dels quals és una participació al parc de Trucafort. El conglomerat gasista també negocia la compra de diversos parcs de la promotora Eissl, participada pel Banc Sabadell, Catalunya Caixa i Copcisa.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT