S'IMPOSA LA REVOLTA DEMOCRÀTICA
Crònica 17/01/2011

Acord per un govern interí que convocarà eleccions lliures

Mentre encara no s'ha garantit del tot la seguretat als carrers, s'anuncia la constitució d'un govern provisional que convocarà unes eleccions lliures i transparents sota la supervisió internacional.

Cristina Mas
2 min
Les forces de seguretat prenen posicions en un terrat a Tunis on s'amaguen els franctiradors.

Enviada especial a TunisMohamed Ghannouchi, que fins divendres era el primer ministre de Ben Ali, va anunciar ahir que ha arribat a un acord amb algunes forces de l'oposició per formar un govern d'unitat que supervisi la transició política fins a la celebració d'eleccions generals. "Dilluns anunciarem un nou govern -va dir Ghannouchi en un breu comunicat a la televisió- que obrirà una nova pàgina en la història de Tunísia". El primer ministre va afegir que hi haurà un procés electoral transparent. "Les eleccions seran supervisades per un comitè independent d'observadors -va anunciar Maya Jribi, secretària general de l'opositor Partit Democràtic Progressista-, volem que siguin lliures i transparents".

Tot i que la composició del govern no es coneixerà fins avui, cadenes de televisió privades avançaven que hi haurà tres membres de la Unió General de Treballadors Tunisians, un representant de l'antic partit comunista i un per cadascuna de les tres forces democràtiques que eren legals sota l'antic règim així com algunes figures independents. L'oposició volia que el partit de Ben Ali perdés pes en l'escenari polític i ho ha aconseguit deixant-lo fora dels ministeris, per bé que encara controla la presidència del país. Una de les primeres decisions que podria prendre el nou govern és l'amnistia dels presos polítics.

Inseguretat al carrer

Mentre es feien les negociacions pel nou govern, al carrer es mantenia la inseguretat. Al vespre es van produir xocs entre la guàrdia de seguretat de Ben Ali i l'exèrcit als voltants del palau presidencial de Cartago. A la capital, Tunis, les brigades veïnals continuaven evitant els pillatges, que l'oposició atribueix a les forces de l'antic règim. Les bandes que protagonitzen els saquejos van fer servir taxis i ambulàncies, després dels controls de l'exèrcit sobre els cotxes de lloguer.

La novetat ahir va ser l'aparició de franctiradors a les teulades de la capital, dos dels quals, com a mínim, van ser abatuts des helicòpters militars. Els mitjans locals informaven de desenes de detencions entre els qui provocaven els aldarulls i precisaven que hi havia alguns estrangers entre els arrestats. "Tindrem tolerància zero amb els que creen el caos", va dir el primer ministre Ghannouchi a la televisió.

Al migdia, el ministre de l'Interior de Ben Ali, Rafik Belhaj Kacem, considerat responsable de la repressió policial va ser detingut per l'exèrcit quan intentava fugir cap a Algèria amb una trentena d'homes armats. També hi havia informacions sobre la mort per apunyalament d'un nebot de Ben Ali, l'alcalde de La Goulette, Imed Trabelsi.

stats