CIMERA FRANCOALEMANYA
Crònica 10/10/2011

Acord de mínims per salvar la banca

Berlín i París no deixaran caure els bancs europeus i afirmen que aquest mes trobaran una "solució duradora" a la crisi. Ahir, però, mentre es tancava el rescat milionari de Dexia, no la van saber concretar.

Isaac Lluch
2 min
MITGES TINTES El president Sarkozy i la cancellera Merkel van assegurar que trobaran una "resposta global, permanent i ràpida" Abans de la reunió del G-20 que se celebra a principis de novembre. Ahir van voler demostrar la seva unitat, però No van explicar quins plans tenen per ajudar la banca europea a recapitalitzar-se.

BerlínAngela Merkel i Nicolas Sarkozy van provar ahir de transmetre, en el transcurs d'una reunió a Berlín, que ho tenen tot sota control. Alemanya i França, les dues principals potències de l'eurozona, tenen al cap una "nova visió" d'Europa que acabaran de perfilar aquest mes per proposar-la a la cimera del G-20 que se celebra a principis de novembre. Mentre cada cop sembla més improbable que Grècia eviti la fallida, tot Europa mira amb por les conseqüències que això podria tenir per als bancs del continent.

El pla que dissenyen Merkel i Sarkozy conté mesures per a l'estabilització de la unió monetària així com ajudes als bancs. Tots dos dirigents van destacar que faran tot el que calgui per recapitalitzar la banca, però ahir no van saber detallar com procediran. "Sabem quina és la nostra responsabilitat, donar suport als bancs és fonamental per donar una sortida sòlida a la crisi del deute", va apuntar la cancellera, mentre el president francès exposava que està "totalment d'acord" amb la seva homònima alemanya en els criteris de recapitalització per a tot el sector. "Trobarem una resposta global, permanent i ràpida" a la crisi del deute, va asseverar Sarkozy.

Tampoc hi ha discussió sobre el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF), segons van assegurar. No obstant això, en la reunió tant Merkel com Sarkozy buscaven protegir els seus propis interessos. La cap del govern alemany entén que només s'ha de recórrer al fons de rescat com a última opció per recapitalitzar els bancs i que, abans, els bancs han d'esgotar les opcions de finançament, sigui a través dels mercats o de diners que aportin els governs nacionals. En canvi, París, més exposat al deute sobirà grec, aposta per accedir directament a l'EFSF.

Mentre Merkel i Sarkozy segellaven el seu compromís, els governs de França, Bèlgica i Luxemburg arribaven a un acord per salvar Dexia de la fallida. El pacte estableix que Bèlgica es quedarà la divisió belga de Dexia per 4.000 milions d'euros, mentre que França es quedarà la seva part per 700 milions addicionals, segons la premsa belga. Luxemburg, on Dexia té una presència molt menys destacada, està negociant la venda a inversors internacionals.

Paral·lelament, es transferiran els actius tòxics de Dexia a un banc dolent. Aquesta entitat tindrà uns actius valorats en 90.000 milions d'euros. Un 60% d'aquests diners estaran garantits per Bèlgica, mentre que França i Luxemburg en garantiran un 36,5% i un 3,5%, respectivament.

stats