Crònica 30/03/2012

Activitat al Congrés, dia d'estiu al Parlament

J. Rusiñol / O. March
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, intervé al Congrés dels Diputats durant el ple d'ahir.

MADRID / BARCELONA"Una noieta joveníssima m'ha dit esquirol i pocavergonya", afirmava ahir el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Ell ha avalat la reforma laboral del govern del PP i, en coherència, ahir va anar a la cambra baixa. I ho va fer de manera militant: Avui treballo més que mai , va titular l'entrada d'ahir al seu blog, on explicava que ja havia donat l'ordre per ingressar el sou de la jornada al compte corrent de Càritas.

En el ple d'ahir hi van faltar una quarantena de diputats. No tots, però, com a mostra de suport a la vaga general. Per decisió militant a favor de les mobilitzacions, van faltar els parlamentaris de l'Esquerra Plural -que inclou ICV i EUiA-, ERC, Compromís, Amaiur, BNG i el diputat de Nueva Canarias. Hi va haver baixes també significatives a les files socialistes, com la catalana Isabel López i Chamosa, dirigent de la UGT. L'exministre de Treball Valeriano Gómez va ser a primera hora del matí a la cambra però no en el moment de les votacions. Entre les absències, l'extitular de Sanitat, Leire Pajín.

Què fer amb el sou?

Com combinar la solidaritat amb els sindicats sense desatendre les obligacions al Congrés ha portat de corcoll durant tota la setmana el PSOE. Finalment, molts dels diputats van optar per passar bona part del matí al despatx treballant i, quan els tocava intervenir, fer-ho des de l'escó sense pujar a la tribuna. L'objectiu, escurçar el ple perquè no interferís en les manifestacions de la tarda. I és que l'agenda parlamentària d'ahir estava especialment carregada. Cayo Lara, coordinador general d'IU, va qualificar el ple de "vaga a la japonesa". Ho va dir fora al carrer. No va voler trepitjar el Congrés.

A primera hora del matí, algunes ràdios carregaven contra el fet que els diputats que fessin vaga no perdrien el dia de sou, a diferència de la resta de treballadors. Els membres de l'Esquerra Plural no hi estan d'acord i van fer arribar a la premsa la carta enviada al president del Congrés perquè els descomptés la remuneració.

Parlament (pràcticament) aturat

A la cambra catalana l'activitat ha estat menor que a la Carrera de San Jerónimo. "Semblava un dia de finals de juliol o de principis d'agost", assegurava un membre del personal que no es perd cap dia de l'activitat parlamentària. Ell ha estat un integrant del 83% dels empleats del Parlament que van acudir ahir al seu lloc de treball. Un 17% van optar per secundar l'aturada general.

L'activitat política va ser discreta. La comissió de la Sindicatura de Comptes es va reunir 10 minuts per tancar definitivament l'ordre del dia de dimarts a la tarda. Els diputats de CiU -Josep Rull, entre d'altres-, PSC -Joaquim Nadal- i PP -Enric Millo- van fer acte de presència, mentre que els representants d'ERC, ICV i Solidaritat van optar per seguir la convocatòria. L'activitat, fora la comissió, no va ser precisament frenètica.

stats