NOVA ETAPA POLÍTICA
Crònica 22/09/2011

Adéu fred a un president insatisfet

Joan Rusiñol
3 min
Zapatero, entre la solitud i els aplaudiments El president espanyol va dir dimarts que ell no havia sentit mai la solitud que reconeixien expresidents com Azaña o Suárez. Ahir, els diputats socialistes van voler demostrar que li feien costat fins a l'últim minut.

MadridTres preguntes per acabar el mandat i tres crítiques ben diferents a la gestió del president espanyol. La primera, de l'esquerra independentista: Uxue Barkos, de Nafarroa Bai, assegurava que José Luis Rodríguez Zapatero ha fracassat a l'hora d'apropar la política als ciutadans. La segona, del centre nacionalista: Josu Erkoreka, del PNB, afirmava que el PSOE destil·la flaire recentralitzador. La tercera, de la dreta espanyola: Mariano Rajoy, implacable fins a l'últim minut, l'acusava de deixar una herència econòmica "enverinada". Cap mínim reconeixement a la feina feta. L'última sessió de control al Congrés va ser freda, de tràmit. Tothom volia girar full. Queda la sensació que ningú s'ha acabat d'agradar en aquesta IX legislatura marcada per una crisi que ho ha capgirat tot.

El cap de l'executiu va ser el primer de fer autocrítica i va admetre que no pot estar "satisfet" qui deixa un llegat de gairebé 5 milions d'aturats. Ja fa mesos, des que Zapatero es va alliberar de la pressió de les urnes, que l'estratègia ha estat carregar-li a ell totes les culpes per mirar de desbrossar el camí del seu successor, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ahir es va escenificar l'últim pas d'aquest relleu. Al final de la intervenció, el president va etzibar al líder del PP: "Els espanyols volen líders que ofereixin alguna cosa, no només atacs, i sobretot confiança, que és el que veurem en un futur immediat". Dit això, la bancada socialista, tots drets, el va aplaudir (no va ser l'ovació més sorollosa del mandat, ni de bon tros) i ell va abandonar l'hemicicle amb el candidat.

Sense amics polítics

La sessió d'ahir va servir per evidenciar, fins a l'últim minut, l'aire enrarit que ha impregnat el tram final de mandat i la soledat del grup socialista, que durant tres anys ha hagut de fer mans i mànigues per salvar votacions decisives. Ahir, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha estat clau en els moments polítics més delicats, no va ser a la sessió de control. Per a d'altres, com el descavalcat portaveu d'ERC, Joan Ridao, era el dia del comiat, tot i que avui encara hi ha ple al Congrés.

Uxue Barkos va certificar que els ponts del PSOE amb l'esquerra, els aliats preferents del 2004 al 2008, estan trencats. Va retreure a Zapatero que no hagi sotmès a referèndum la reforma constitucional. Els partits que promovien la recollida de firmes per forçar la consulta van explicar ahir que no n'han aconseguit el mínim necessari, ni al Congrés ni al Senat. Finalment, CiU no va signar a favor de la petició amb l'argument que només ho hauria fet si la iniciativa hagués tingut els avals que en garantissin l'èxit.

El portaveu del PNB, Josu Erkoreka, va deixar palès el malestar dels grups nacionalistes pels atacs a l'autogovern, "pel que poden fer uns i altres", en referència a PSOE i PP. "Mals temps per a la lírica autònomica". Els socialistes ja han admès en públic que no se'n van sortir a l'hora de tancar el debat territorial amb els nous estatuts. Ahir, però, Zapatero es va limitar a dir que no veu "riscos" per a la salut de l'estat autonòmic si es "llimen els excessos que a vegades existeixen". D'acord amb la tesi de Rubalcaba, va reclamar més "lleialtat i cooperació" entre administracions.

Al seu torn, Rajoy es va oblidar dels acords que ha tancat recentment amb el PSOE i va recuperar el to més dur. En clau electoral, va alertar que, si guanya, rebrà un mal llegat però que aquests anys li havien servit per aprendre el que havia de fer: "No enganyar, governar amb un pla, no generar falses expectatives, fer previsions raonables, no gastar el que no es té, no viure de l'herència i de la inèrcia i no governar, com els últims mesos, només per decret llei". Al final, el líder del PP va desitjar sort a Zapatero però se li havia acabat el temps i el micròfon es va apagar a mitja frase.

L'adéu parlamentari a un centre-esquerra sense socis polítics deixa pas ara a la precampanya. El PSOE encara veu factible guanyar si mobilitza els 3,5 milions d'electors indecisos, el 30% dels que van confiar en ZP el 2008. Tenen totes les esperances posades en Rubalcaba.

stats