EL DEBAT SOBRE LA MEMÒRIA HISTÒRICA
Crònica 27/01/2011

Adéu a l'estàtua de la Victòria

Albert Balanzà
2 min
Barcelona, Tarradellas

1936. La República, per damunt de tot.

L es generacions més joves de Barcelona tenen una imatge de la confluència del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal: el petit obelisc que es va erigir en temps de la República i l'estàtua que hi ha al davant. Però no gosarien dir quin nom té la plaça: Joan Carles I. I l'escut monàrquic hi és vigent des del 1981, després del cop d'estat, però el Cinc d'Oros o el Llapis o altres noms més fàl·lics encara són molt vigents. Històries de la història, que ara culminaran amb la retirada de l'estàtua de la Victòria, de Frederic Marès, utilitzada pel franquisme.

L'Ajuntament de Barcelona, en compliment de la llei de memòria històrica, retirarà aquest diumenge l'estàtua que ha servit en els últims segles de porta d'entrada a Gràcia. Va ser una resolució del districte de l'Eixample el març del 2009 i la pressió prèvia del districte de Gràcia el que va activar la reforma, que es farà en cap de setmana per no entorpir l'alta circulació de la zona.

La diferència d'aquesta retirada amb altres que s'han fet en els últims anys, com el monument als caiguts de la zona universitària de la Diagonal o el d'Infanta Carlota, a l'actual avinguda Tarradellas, és que la Victòria serà indultada, anirà al centre de conservació i restauració de la Zona Franca i s'instal·larà finalment a la fàbrica Oliva Artés, quan aquest espai del Poblenou acollirà el 2012 la nova col·lecció contemporània del MUHBA.

Setanta-cinc anys després de la inauguració de l'obelisc -estrenat per Lluís Companys amb l'al·legoria de la República que ara és a la plaça Llucmajor-, l'espai que quedarà sense cap estàtua ha estat símbol del pas del temps a la ciutat. El 1936 l'estàtua era republicana, obra de Viladomat, i duia un medalló en honor a Pi i Margall, i el 1939 el franquisme hi va col·locar la figura de Marès, que va quedar segona al concurs oficial, però va ordenar ràpidament cobrir-li els pits i hi va posar dues àguiles. Fins al 1979 es va mantenir la dedicatòria franquista " A los heróicos soldados de España " i el 1981 es va sumar a l'estàtua un gravat constitucional i la plaça es va rebatejar com a Joan Carles I. Ara, last but not least , l'Ajuntament no traurà els símbols monàrquics i recuperarà la inscripció "Barcelona a Pi i Margall" republicana.

stats