Crònica 04/06/2011

Adéu al lloguer forçós que preveia la llei del dret a l'habitatge

R.t.
1 min

Barcelona.CiU i el PP es van desmarcar del Pacte Nacional per l'Habitatge perquè la llei preveia, en el seu punt 42.6, la possibilitat que l'administració pogués obligar un propietari a llogar un habitatge que hagués estat buit durant més de dos anys. Aquest lloguer forçós va ser considerat "intervencionista" per les forces conservadores i fins i tot per alguns sectors del PSC i d'Esquerra, però al final va ser inclòs en el projecte que va elaborar la conselleria de Medi Ambient i Habitatge en mans d'ICV-EUiA. Tot i que mai s'ha aplicat, CiU es carrega el polèmic article i compleix així una promesa electoral.

També s'inclouen, però, altres modificacions importants de la llei. Així per exemple s'elimina la prohibició que un propietari de vivenda de protecció oficial pugui adquirir un segon habitatge.

Tot i això, la llei que pateix més modificacions és el decret legislatiu 1/2010 sobre urbanisme, que pràcticament és refà de dalt a baix. En general es beneficia els propietaris, ja que es limita a un màxim del 15% la cessió gratuïta de sòl urbà no consolidat que han de fer a l'administració en el cas d'una modificació del planejament urbanístic. El tripartit deixava oberta la possibilitat que aquest percentatge fos del 20%.

També se suavitzen els tràmits mediambientals per al planejament urbanístic. Així, es diu que "l'avaluació ambiental dels instruments de planejament urbanístic [...] s'integra en el procediment d'elaboració del plans urbanístics" de manera que el promotor del pla només haurà de lliurar en un primer moment un "informe de sostenibilitat ambiental preliminar". I se simplifica tota la burocràcia municipal.

stats