PRIVATITZACIÓ AEROPORTUÀRIA
Crònica 21/06/2011

Aena tindrà fins a un 20% de la concessió del Prat

Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Aena, el gestor aeroportuari espanyol, tindrà entre un 10% i un 20% de les accions de les societats concessionàries dels aeroports de Barcelona i Madrid. Així ho va explicar ahir el director general de l'ens públic, Javier Marín.

El directiu, que va intervenir en una jornada organitzada pel Col·legi d'Enginyers de Camins, va assegurar que Aena no participarà en la gestió d'aquests dos aeroports, però que sí que hi serà en el capital i en el consell d'administració. Aena preveu crear aquest juliol les dues concessionàries i adjudicar la majoria del capital al sector privat abans que acabi l'any. Els grups espanyols Abertis i Ferrovial són els dos favorits per als concursos, que no podran tenir un mateix adjudicatari.

El director general d'Abertis Airports, Carlos del Río, va advertir que "no és fàcil la convivència del licitador i de l'adjudicatari en un mateix consell d'administració".

Deute

Marín va comentar que el deute relacionat amb les inversions fetes per Aena a Barajas i al Prat durant els últims anys no passarà a dependre de les concessionàries. Va afegir que hi haurà unes societats de seguiment i vigilància que vetllaran pel compliment de la concessió i serà en aquestes empreses on estaran representades les comunitats autònomes, els ajuntaments i les cambres de comerç. Marín no va concretar el percentatge d'accions que tindran les institucions catalanes, només que serà una "participació determinant", tal com preveu l'esmena votada al Congrés per ERC, CiU i PSOE. El secretari d'Estat, Isaías Táboas, va dir que aquestes societats de vigilància participaran en el "posicionament estratègic futur".

Táboas va explicar que Girona i Reus tindran comitès de desenvolupament de rutes aèries per evitar situacions com l'actual dependència de Ryanair.

Aena va adjudicar ahir a The Royal Bank of Scotland el contracte com a col·locador del 49% d'Aena. El banc d'inversió s'ha imposat a BNP, Citigroup, Credit Agricole, HSBC, Credit Suisse, Société Generale, Goldman Sachs i BBVA.

stats