COOPERATIVA EN FALLIDA
Crònica 11/12/2011

Afectats de l'Aldea reben els primers ajuts econòmics

Dani Revenga
2 min
Cares de preocupació en la reunió d'afectats.

TARRAGONAUna vintena d'afectats per la fallida de la cooperativa de l'Aldea començaran a rebre a partir de demà els primers ajuts econòmics. La situació concursal que viu la cooperativa ha provocat situacions extremes en alguns casos, en què els afectats tenien accés als seus estalvis per afrontar les despeses diàries. L'Ajuntament de l'Aldea distribuirà 60.000 euros en préstecs que s'hauran de tornar un cop tornin a fluir els diners a la cooperativa. Per optar als préstecs els vint inscrits van signar un document en què juraven no disposar d'altres recursos més enllà dels que es mantenen bloquejats. En els últims dies el consistori i Càritas han repartit aliments entre una cinquantena d'afectats.

La fusió o el refinançament amb la participació d'altres cooperatives del territori són dues de les opcions que hi ha damunt la taula per reconduir el concurs de creditors de la cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre). Es tracta de dues solucions que preveu la Generalitat i que va fer públiques la setmana passada el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. L'opció de comptar amb el suport de les grans cooperatives del territori l'ha confirmada la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Les cooperatives més importants de Tarragona ja han estès la mà per col·laborar en el refinançament de la cooperativa fins que es puguin desbloquejar els comptes la setmana que ve, segons va informar l'ACN.

El responsable de la secció de crèdit de la cooperativa Arrossaires del Delta, Raül Carles, va assegurar que hi ha "un compromís total del sector perquè els socis de l'Aldea tinguin liquiditat i la situació es pugi resoldre en pocs dies". Carles va defensar que si no fos per les seccions de crèdit, molts pagesos patirien moltíssim. "Les seccions de crèdit són una eina fonamental de futur perquè si les cooperatives no la tinguessin, moltes no serien viables", va recalcar.

Contagi lleu

Tal com va fer la FCAC, Arrossaires del Delta també va admetre un efecte contagi lleu en la confiança dels seus impositors, tot i matisar que ha anat minvant amb el pas dels dies. Segons Carles, dilluns molts socis es van apropar fins a la cooperativa per demanar informació de l'estat dels comptes de l'entitat, però al llarg de la setmana la preocupació va anar baixant i molt pocs han volgut retirar efectiu dels seus comptes. "També hi ha hagut ingressos", va destacar.

La FCAC va coincidir en el fet que no hi ha hagut una retirada significativa de diners a la resta de municipis veïns a l'Aldea. Després d'uns primers moments d'incertesa i dubtes, en què molts socis van sol·licitar informació de la situació de les seves entitats, la por s'ha anat esvaint i les cooperatives de la demarcació estan treballant amb normalitat, van insistir des de l'organisme.

stats