SERVEIS D'AIGUA
Crònica 11/06/2011

Agbar es vol vendre Bristol Water cinc anys després de comprar-la

Aigües de Barcelona, propietat de la francesa Suez, ha posat a la venda la britànica Bristol Water, adquirida el 2006. Agbar podria quedar-se'n un 30% i mantenir-ne la gestió, en mans de Jordi Valls.

Ignasi Pujol
2 min
L'any passat Agbar va comprar la seva emblemàtica seu per 165 milions d'euros. Abans n'era llogater.

BARCELONA.Aigües de Barcelona (Agbar) es replega parcialment al Regne Unit. El grup, controlat en un 75% per la francesa Suez Environnement des de l'any passat -La Caixa en té un 24%-, ha posat a la venda la filial britànica Bristol Water. Agbar va adquirir aquesta companyia, especialitzada en la distribució d'aigua potable, per 246 milions d'euros el 2006. Des de principis d'any Bristol Water està dirigida per Jordi Valls, expresident del port de Barcelona i exconseller de Treball de la Generalitat.

Segons el Financial Times , Agbar ha contractat el banc d'inversió Citigroup per detectar possibles compradors. A la companyia catalana, amb més de 140 anys d'història, li interessaria desprendre's de fins al 70% de Bristol Water i en conservaria el 30%. També mantindria el control sobre la gestió de l'empresa, que abasteix d'aigua més d'un milió d'habitants del sud-oest del Regne Unit. La valoració de Bristol ronda els 400 milions d'euros. La companyia va guanyar 8,5 milions en l'exercici fiscal passat i va facturar 112 milions.

Tal com estaria plantejada l'operació, és a dir, la venda d'un paquet important però sense un control directe en la gestió, situa com a potencials interessats a fons d'inversió i firmes de capital risc. L'australiana Macquarie, YTL Corporation, Citi, 3i, AXA i Prudential podrien plantejar-se la compra. La necessitat d'afrontar fortes inversions a la xarxa de Bristol a canvi d'un augment de la tarifa del 17% podria ser el motiu de la venda.

Temps enrere s'havia arribat a especular amb la possibilitat que Suez assumís el control de la filial d'Agbar. Els diners obtinguts amb aquesta operació se sumarien als prop de 500 milions d'euros de plusvàlua que va obtenir Agbar amb la venda del 55% de l'asseguradora Adeslas a Criteria, el hòlding de participades de La Caixa. L'any passat Agbar va obtenir uns ingressos de 1.956 milions d'euros. Fonts d'Agbar van declinar ahir opinar sobre aquesta operació.

A més del Regne Unit, l'activitat exterior d'Agbar es concentra a l'Amèrica Llatina (Xile, Cuba, Colòmbia, Mèxic i Perú), la Xina i Algèria. Suez li ha encomanat que sigui la companyia de referència del grup a l'Amèrica Llatina i que explori nous mercats, com Turquia. Els Estats Units, on Suez ja té interessos, és una altra de les zones d'expansió encomanades a Agbar. Una altra de les prioritats d'Aigües és guanyar el concurs per a la gestió del Canal d'Isabel II de Madrid.

Saba Infraestructures

Una altra participada de La Caixa, la nova Saba Infraestructures, que agrupa els aparcaments i la logística d'Abertis, ultima la firma d'un crèdit d'uns 340 milions. L'operació, coordinada per La Caixa, BNP i Société Générale, permetrà refinançar el deute que Saba i Abertis Logística tenen amb la seva matriu i aconseguir recursos per dur a terme el seu creixement.

stats