OPERACIÓ EMPRESARIAL
Crònica 06/10/2011

Agbar ven el 70% de Bristol Waters

Agbar es desprèn del 70% de la seva filial britànica però en seguirà controlant la gestió. La companyia catalana cobrarà 154 milions, davant dels 246 milions que va pagar per Bristol l'any 2006.

Ignasi Pujol
2 min
La Torre Agbar, a Barcelona, és l'emblema del grup de distribució d'aigua i una de les icones arquitectòniques de la ciutat.

Barcelona.Aigües de Barcelona (Agbar) ha tancat la seva primera operació corporativa rellevant des del 2010 -fa uns mesos va fracassar amb la seva opa sobre Aigües de Sabadell-, quan va passar a mans de la francesa Suez Environnement, que controla un 75% de les accions (la resta corresponen a La Caixa).

Agbar ha venut el 70% de la filial britànica Bristol Waters al fons d'inversió canadenc Capstone Infrastructure Corporation per 154 milions d'euros. Capstone, vehicle inversor nascut el gener passat d'una escissió del gegant australià de les infraestructures Macquaire, ha valorat el 100% de Bristol en 442 milions d'euros, però s'ha de considerar que el comprador ha assumit el deute de 315 milions d'euros de la firma britànica.

Això explica perquè Agbar ha ingressat 154 milions d'euros, davant dels 246 milions que va pagar per Bristol l'any 2006. L'operació també ha suposat el refinançament del deute de la companyia amb l'obtenció de 107 milions addicionals.

Una de les claus de l'operació és que Agbar, que seguirà mantenint un 30% de les accions, controlarà la gestió de Bristol com a mínim durant els pròxims quatre anys. Des de fa uns mesos el responsable del negoci d'Agbar al Regne Unit és Jordi Valls, exconseller de Treball i expresident del Port de Barcelona.

Bristol Waters abasteix d'aigua potable 1,1 milions d'habitants del sud-oest del Regne Unit. La companyia va guanyar 8,5 milions en l'exercici fiscal passat i va facturar 112 milions. El fet que Agbar busqués desprendre's d'una participació majoritària però volgués mantenir el control de l'empresa convertia l'operació en un focus d'atracció per als fons d'inversió, que en els últims anys han centrat el seu interès en el negoci de la distribució de l'aigua.

Full de ruta

L'estratègia d'Agbar passa per no assumir grans inversions en infraestructures (com les que requereix una concessió com la de Bristol) i especialitzar-se en projectes de gestió d'empreses d'aigua. La companyia que presideix Ángel Simón ha mostrat en diverses ocasions el seu interès en la gestió del Canal d'Isabel II de Madrid.

Agbar, que té negocis a l'Amèrica Llatina, la Xina i Algèria, ha rebut l'encàrrec de Suez de potenciar el negoci a l'Amèrica Llatina i obrir mercat a Turquia i els EUA.

stats