Crònica 10/01/2012

Aguirre desafia Rajoy i obre la porta a abaixar l'IRPF a Madrid

La pujada dels impostos decretada per Mariano Rajoy pot acabar afectant menys els madrilenys. La presidenta Esperanza Aguirre, també del PP, es planteja ara rebaixar el tram autonòmic de l'IRPF.

Joan Rusiñol
2 min
La presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, podria abaixar el tram autonòmic de l'IRPF.

MADRID.Amb el PP al govern espanyol, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, està disposada a seguir sent el vers lliure del seu partit. Mentre els màxims dirigents de la formació argumenten que s'han vist obligats a apujar temporalment l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per compensar un dèficit desbocat del 8%, ella obre la porta a rebaixar-ne la part que li correspon. L'executiu madrileny presumeix d'uns comptes autonòmics sanejats que li permeten prendre aquesta mesura.

L'encarregat d'obrir la caixa dels trons, el primer pols intern a les polítiques de Rajoy, va ser el conseller d'Economia, Percival Manglano. Va assegurar que s'ha d'emmarcar en una "llarga història" de rebaixa d'impostos que ha anat escrivint Aguirre, representant de l'ala més liberal del PP. Pel responsable econòmic de la Comunitat de Madrid és "fruit" d'uns pressupostos més sòlids que els del conjunt de l'Estat. Segons va recordar, el deute públic madrileny voreja el 8% del PIB autonòmic, mentre que en l'àmbit espanyol el deute és del 70% del PIB total. A més, Madrid va ser -amb la Rioja- l'única comunitat autònoma que no va haver de presentar l'any passat un pla de reequilibri perquè els seus números ja tenien un dèficit inferior al 0,75%.

Primer, acords amb el PP

Tot i que Manglano es va esforçar a dir que la proposta no era una "topada" amb la Moncloa, l'anunci va caure com una galleda d'aigua freda a les files populars. Aguirre no és una dirigent qualsevol, sinó la cara més visible de l'aznarisme i la persona que més va qüestionar el lideratge de Rajoy després de perdre les eleccions del 2008.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va esquivar la polèmica i va reconèixer la llibertat de la presidenta de Madrid per abaixar el tram autonòmic de l'IPRF, però va avisar-la que només pot fer-ho "si li surten els comptes". És a dir, si garanteix que quadra ingressos i despeses.

Per evitar noves friccions internes, la direcció del PP ha convocat per a aquesta setmana una reunió amb els consellers autonòmics d'Hisenda del seu partit. Hi assistirà el ministre Cristóbal Montoro i servirà per acordar la "línia" de les noves retallades. Ahir el titular d'Hisenda espanyol va alertar que la intenció de Rajoy és fixar un "sistema de penalització" per a les comunitats autònomes que no compleixin el dèficit. "Traslladarem a l'arquitectura institucional espanyola el que estem avançant a la unió política europea", va dir. Un cop s'hagi reunit amb el PP, Montoro escoltarà els altres terrioris, com Catalunya, i convocarà ben aviat el Consell de Política Fiscal.

stats