RETALLADES EL DEBAT AUTONÒMIC
Crònica 11/04/2012

Aguirre repta Rajoy a recentralitzar i posar fi al cafè per a tothom

Joan Rusiñol
3 min
ESPANYA I LLIBERTAT  Són els dos pilars que repeteix sovint Aguirre per definir la seva política. L'espanyolitat queda clara en les polseres que llueix sempre.

MADRIDEsperanza Aguirre té la virtut, o la temeritat, de dir en públic el que pensen molt dels dirigents i militants del PP. "Si Espanya ho necessita, les grans competències de les comunitats autònomes -la sanitat, l'educació i la justícia- poden tornar-se a l'Estat. I la resta, transports i serveis socials, als ajuntaments", va dir ahir sense embuts, després de reunir-se amb Mariano Rajoy a la Moncloa.

En un exercici de coherència, la presidenta de la Comunitat de Madrid va afegir que ella és la primera disposada a fer-ho. A la pràctica això obligaria els governs autonòmics a penjar el cartell de tancat per liquidació. Com a mínim, d'aquells que no han tingut mai vocació d'autogovern perquè són fruit del cafè per a tothom, un invent institucional per rebaixar les aspiracions nacionals de Catalunya i el País Basc.

De fet, la Dama de Ferro de la dreta espanyola va justificar la seva posició pel que considera un fracàs de l'estat de les autonomies. Va instar el PP a buscar el consens amb el PSOE per revisar "d'arrel" un sistema que no ha complert l'objectiu inicial que, a parer seu, perseguia: l'encaix dels partits nacionalistes a l'estat espanyol després de la dictadura. "Justament, catalans i bascos, quan va arribar el cafè per a tothom, es van sentir menys integrats", va sentenciar. No va dir res, però, de la funció modernitzadora que aquest model ha tingut per a algunes zones d'Espanya, especialment per a les comunitats del sud. Tampoc del fet que fos un govern del seu partit qui l'any 2001 va transferir la sanitat a les autonomies.

Un estalvi de 48.000 milions

Constatat que el model ha fet fallida, va demanar al president espanyol que s'entengui amb els socialistes espanyols per passar la tisora sense manies i reduir els costos.

Segons els seus càlculs, el retorn de competències podria comportar un estalvi de 48.000 milions d'euros perquè "es podria prescindir d'alts càrrecs, Parlaments regionals, conductors, assessors, caps de protocol, edificis, lloguers..." Aguirre, però, no va detallar quin seria el cost de l'aparell funcionarial de l'Estat que suposadament hauria d'assumir aquestes competències, que són el gruix de l'estat del benestar.

L'actitud de la presidenta madrilenya, representant de l'ala més neoliberal del PP, no és nova. Fa poc ja va dir que "no hi ha diners per a 17 administracions" i va carregar contra els mals resultats de la gestió autonòmica de la justícia.

Aquesta contundència, que ara complica els equilibris ideològics de Rajoy, s'inspira en les tesis recentralitzadores de la fundació FAES, de l'expresident espanyol José María Aznar, concretades en el llibre Por un Estado autonómico racional y viable . En el document, l'aznarisme exigia una revisió involucionista del model descentralitzat, aplaudida amb ganes per la dreta mediàtica i empresarial madrilenya.

Ja fa temps que Aguirre -per molts, a punt d'acabar la seva carrera política- s'ha oblidat de l'etapa com a presidenta del Senat, la cambra que hauria de representar la diversitat territorial, i ha abraçat sense complexos aquestes tesis. Ha acabat fent ombra a Rosa Díez, amb qui competeix per la bandera del neoespanyolisme. O del patriotisme constitucional que Aznar va haver de desar al calaix fa uns anys. Ahir, des de Cadis, l'exmandatari espanyol va reivindicar una "gran política nacional escrita, concebuda i interpretada en majúscules" i basada en "la nació, la Constitució i la llibertat".

Rajoy desautoritza la presidenta

El govern espanyol, més pendent dels mercats internacionals que de la política interna espanyola, va tancar en sec la discussió. Per segon dia consecutiu, la cúpula del PP va haver de desautoritzar un dels seus dirigents: dilluns va ser al ministre d'Economia, Luis de Guindos, i ahir a la seva adversària dins del partit.

Aprofitant una pregunta a la sessió de control al Senat, Rajoy va deixar clar que "ni es planteja ni es discuteix" el model autonòmic "consagrat a la Constitució". Altres membres del govern espanyol, com el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, van fer costat al president en aquest estira-i-arronsa.

També va quedar clar que els pactes d'estat amb el PSOE són inviables. "És molt difícil poder arribar a acords amb vostès", va admetre Rajoy a la cambra alta, en una resposta al grup socialista. El principal partit de l'oposició, a més, va titllar Aguirre de ser "la campiona en la competició de barbaritats" en un PP "nerviós". Avui el cap de l'executiu provarà de posar ordre en una intervenció davant els diputats populars al Congrés. Per dissabte ha citat els barons del partit. Inclosa la Dama de Ferro madrilenya.

stats