DISCURS EN EL 33È ANIVERSARI DE LA REVOLUCIÓ CONTRA EL XA
Crònica 12/02/2012

Ahmadinejad: "El món veurà un nou èxit nuclear iranià"

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, treu pit davant l'ofensiva occidental contra el seu programa energètic. En l'aniversari de la revolució iraniana, el règim va prometre ahir novetats nuclears.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
AMENAÇADOR
 Les sancions d'Occident a l'Iran no apaivaguen la faceta provocadora d'Ahmadinejad, que va celebrar el 33è aniversari de la revolució iraniana amb un discurs en què va combinar atacs a l'exterior amb garanties de creixement econòmic.

BARCELONADavant de la plaça de la Llibertat de Teheran plena a vessar i amb tots els mitjans oficials pendents de les seves paraules, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va fer ahir un pas més en l'escalada de tensió verbal entre el règim dels aiatol·làs i Occident.

"En els pròxims dies el món serà testimoni de l'anunci dels nostres èxits en matèria nuclear", avisava Ahmadinejad sense donar més detalls. L'alerta la va llançar durant les celebracions pel 33è aniversari de la revolució iraniana que va derrocar l'últim xa de Pèrsia, marcada aquest any pel polèmic programa nuclear iranià.

La dictadura prooccidental del xa Mohammed Reza Pahlavi havia rebut el suport dels Estats Units, de manera que els festeigs d'ahir a Teheran van ser especialment anti-nord-americans i, per extensió, antiisraelians. Els manifestants demanaven la "mort dels Estats Units i Israel" sota les imatges de l'aiatol·là Ali Khamenei que omplien la cèntrica plaça de la capital. Una rèplica a mida natural de l'avió espia no tripulat RQ170 Sentinel desfilava a les espatlles dels manifestants. Es tracta de l'avió més modern que té Washington, un model que al desembre va ser capturat per militars iranians. Els seguidors del règim d'Ahmadinejad mostraven amb orgull aquest trofeu de guerra contra els EUA en un context en què Washington i Tel Aviv no descarten l'acció militar per aturar el programa nuclear de Teheran si les sancions contra el règim no funcionen.

El president va treure importància en el seu discurs al cercle de pressió que la Unió Europea i Washington estrenyen progressivament des de fa mesos i va assegurar que l'economia iraniana està en creixement, una afirmació que va voler demostrar amb xifres. Els crítics amb el seu govern l'han acusat diverses vegades de falsificar estadístiques econòmiques. "Les exportacions no petrolíferes de l'Iran arribaran als 33 bilions d'euros al maig", va assegurar Ahmadinejad.

L'economia iraniana depèn en un 60% del comerç amb petroli i diversos analistes industrials calculen que les sancions occidentals estan malmetent seriosament aquest sector vital per a Teheran.

El president iranià va repetir un argument que el règim ha defensat en diverses ocasions. "Occident diu que vol negociar i ens està bé, sempre hem estat disposats a debatre en un marc just i de respecte mutu", va dir Ahmadinejad. Ni la Unió Europea ni els Estats Units estan disposats a negociar si l'enriquiment d'urani de Teheran no entra a debat, fet que el règim rebutja.

Unió per a les legislatives

En clau interna, Ahmadinejad va apel·lar a la unió del poble iranià al voltant del règim islàmic per "fer front a les amenaces exteriors". "La nació iraniana defensarà sempre els ideals de la Revolució Islàmica en moments delicats", assegurava el president.

Els sectors més ultraconservadors i pròxims al líder suprem, l'aiatol·là Khamenei, van aprofitar la manifestació per demanar a la població que voti en les eleccions legislatives del març, eclipsades per les amenaces militars i les sancions econòmiques. Els comicis seran els primers al país des de les presidencials del 2009, quan les denúncies de frau electoral van desembocar en vuit mesos de manifestacions antigovernamentals que el règim va reprimir de manera violenta.

stats