ADOPCIONS IRREGULARS
Crònica 01/05/2011

Així robaven nens

Marta Català
4 min
Així robaven nens

Un grapat de suposats nens robats s'han unit en la lluita per saber la veritat a partir de la descoberta de nombroses i sospitoses coincidències en els seus casos, que suggereixen un mateix modus operandi en les adopcions. Tots van ser batejats pel mateix capellà i a la mateixa parròquia. Una mateixa família intervenia en l'adopció. Van néixer, a més, a les mateixes clíniques. I els seus pares havien de seguir determinats cursets religiosos previs. La Guàrdia Civil n'està al cas. Els agents, dirigits pel fiscal que porta el cas, tenen sobre la taula un nou front d'investigació arran de les denúncies d'afectats que van néixer a l'hospital San Cosme San Damián de Barcelona i també de mares que cerquen fills nascuts en aquell mateix centre ja desaparegut. Han creat un grup al Facebook: Hijos y Madres que Buscan. Clínica Lourdes, San Cosme, San Damián y Santa Isabel.

Gonzalo Porset és un dels membres d'aquest grup. Va néixer l'any 1968 a la clínica San Cosme San Damián, segons consta a la seva partida de naixement: "Em vaig assabentar que era adoptat quan havia de fer uns formalismes, els meus pares mai m'ho van dir i ja són morts", va explicar. El Gonzalo parla de "gran negoci" . Porset es va assabentar que hi havia "alguna cosa estranya" quan va veure que a la partida de naixement hi faltava una part: "No constava tota la meva adopció, era clar que hi havia irregularitats". A casa dels seus pares, tot regirant caixes antigues i calaixos, va trobar una llista que li va cridar molt l'atenció. Era un llistat de parelles que assistien a cursos de cristiandat, anomenats Ultreya, encara existents. El llistat és ara a les mans de la Guàrdia Civil, que investiga la suposada trama de nens robats.

Coincidències sospitoses

En aquest llistat, Porset explica que hi apareixen noms de membres d'una mateixa família, els Figueras, i també el d'un capellà, el pare Sala Arnó, que acostumava a batejar els nens adoptats en una parròquia de l'Eixample. Porset afirma: "Els noms de la llista han de tenir alguna cosa a veure amb tot això, perquè jo sé que la família Figueras tenia una mena fundació d'adopcions". Afegeix que, segons les seves indagacions, abans de fer una adopció, els pares dels nens havien de seguir uns mateixos cursos. Una informació que ha confirmat a l'ARA el pare Sala Arnó, actualment destinat a una parròquia de Castelldefels. El capellà explica: "Abans de donar el nen, és normal que la família Figueras volgués saber quina era la moralitat dels pares, perquè els donaven un nen, i per això anaven a cursets d'aquests". Sala Arnó creu que ara, a l'hora d'adoptar, es mira més "la part psicosocial que la part religiosa, i abans es feien aquests cursos". Sosté el capellà que mai no va veure cap il·legalitat: "A mi em deien que bategés els nens, però no vaig veure res estrany ni cap paper, jo no tenia res a veure amb res".

Un altre cas és el de la Lita, que també va néixer l'any 1973 a la clínica San Cosme San Damián de Barcelona. Va ser adoptada en dues ocasions. En la primera, els seus pares la van anar a buscar a una farmàcia de la ciutat de Barcelona: "Era la farmàcia de la família Figueras, que hauria intervingut en la meva adopció", diu que ha descobert. A la seva partida de naixement apareixien uns altres noms: "Era un document irregular", conclou. Els pares la van tornar perquè la nena estava malalta: "Els meus pares d'ara, que feien cursos de cristiandat al Masnou amb els Figueras, em van adoptar i van pagar tres milions de pessetes per mi". El pare de la Lita li va dir que els tres milions eren per a les despeses de l'hospital: "Em van intervenir d'una infecció a l'orella a la Vall d'Hebron, quines despeses, llavors?", es pregunta. Ha estat impossible contactar amb la família denunciada.

La Lita vol deixar clar que els seus pares no sabien res d'il·legalitats. Només volien tenir un fill. Ara, la Lita està buscant les seves arrels. Busca els pares biològics perquè creu que no la van abandonar: "No buscaré del tot, si apareixen bé i si no és que la meva mare biològica ha tancat la porta". La Lita va trobar una dona amb qui tenia semblances com per pensar que era la seva mare biològica: "El seu fill era igual que jo de petita, ens assemblem, i em pensava que era la meva mare". Es van fer les proves de l'ADN i fa dues setmanes el resultat va sortir negatiu: "Li tinc molt de carinyo, a aquesta dona, ha patit molt i buscava la seva filla", comenta.

Les denúncies per la desaparició de nadons entre els anys 50 i els 80 augmenten cada dia. Fa unes setmanes, l'Associació Nacional d'Adopcions Irregulars (Anadir) va presentar 278 denúncies més a la Fiscalia de l'Estat. A Barcelona se'n van presentar una trentena, que cal sumar a una altra trentena de fa uns mesos. La Guàrdia Civil ja ha acabat la primera tongada de declaracions d'afectats. El president d'Anadir, Antonio Barroso, espera "que aviat hi hagi novetats judicials, cada dia hi ha més afectats". A ell, els pares li van confessar haver-lo comprat per 200.000 pessetes.

stats