RETALLADES EN LA SANITAT
Crònica 30/03/2011

Així s'aplicarà el bisturí En nou hospitals catalans

Reduir llits d'unitats de cures intensives, tancar quiròfans o reduir personal són algunes de les mesures dels plans de xoc que els hospital catalans presentaran demà al departament de Salut.

Lara Bonilla
2 min
Així s'aplicarà el bisturí En nou hospitals catalans

BARCELONA.Els gerents dels hospitals catalans treballen a contrarellotge per presentar demà al departament de Salut els seus plans de xoc per contenir la despesa. El departament té 1.000 milions d'euros menys de pressupost, i això es tradueix en una reducció de l'activitat, de les tarifes que es paguen pels concerts i dels pressupostos de cada centre. El CatSalut ja ha informat un 97% dels centres públics i concertats del pressupost de què disposarien per al 2011.

De mitjana la retallada és segons Salut d'un 10%, però molts centres superen aquesta xifra. A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona compten amb un 16% menys de pressupost -tornen a xifres similars a les del 2007- i a l'Hospital Josep Trueta de Girona la reducció és d'un 11%. Les xifres varien segons l'esforç que prèviament hagi fet cada centre per contenir la despesa, i fonts sindicals ja parlen d'un 15% menys de mitjana. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va dir que cada centre hauria de gestionar el seu propi pla de retallades, i això és el que estan fent. Les mesures varien segons el centre, i per ara només són propostes provisionals a l'espera que el Servei Català de Salut hi doni dilluns el vistiplau. "De moment, només estan escrites amb llapis", comentaven des d'un dels centres. En funció de l'equilibri territorial, Salut decidirà com es concreten les retallades en cada centre. No obstant, hi ha mesures que són comunes. Els hospitals proposen retallar tancant plantes i quiròfans. El cessament d'activitat que s'acostuma a fer a l'estiu, quan baixa la pressió assistencial, s'ampliarà aquest any durant més temps.

Tancament de llits

Així, entre el juny i l'octubre es tancaran llits i plantes senceres "com si fóssim a l'estiu". En alguns centres, com l'Arnau de Vilanova, el tancament de llits i consultes externes ja es farà per Setmana Santa. Cada hospital proposarà tancar els serveis que consideri més oportú. El Clínic vol tancar les urgències extrahospitalàries i les classes de prepart de la Maternitat; el Parc Taulí, una part del centre quirúrgic ambulatori, i l'Hospital de Mataró vol reduir llits de l'UCI, per posar només alguns exemples.

També es reduirà l'activitat quirúrgica programada, pel que es preveu un augment de les llistes d'espera i que es tancaran quiròfans. No només a la tarda, sinó que en alguns centres, com l'Arnau de Vilanova i el Joan XXIII, també al matí. Les retallades també afectaran les plantilles. Segons UGT, es perdran 7.300 llocs de treball. No es renovaran els contractes d'eventuals ni es cobriran baixes. I les plantilles del sector concertat temen que hagin de patir algun ERO, com el que l'Hospital de Sant Rafael ja ha comunicat. "Per molt que ho negui el conseller, amb menys personal, la qualitat de l'atenció no serà la mateixa", alerta Carme Navarro, del sindicat CCOO.

stats