Sequera extrema
Crònica 28/07/2011

Ajuda urgent a Somàlia

Jordi Benavente
2 min
Ajuda urgent a Somàlia

Objectiu prioritari: els infants

Un Boeing 737 amb unes deu tones de menjar nutricional dissenyat especialment per tractar la malnutrició infantil. És la solució d'emergència adoptada pel Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU que ahir, finalment, va obrir un pont aeri urgent per enviar ajuda humanitària des de Nairobi, Kènia, fins a Mogadiscio per fer front a la fam que pateix Somàlia. Segons un portaveu del PMA, amb aquest sistema aeri l'ONU espera fer arribar fins a la capital somali unes vuitanta tones de menjar en els pròxims deu dies. L'avió, que ja estava preparat dimarts a l'aeroport de Nairobi, no va poder enlairar-se fins ahir per problemes burocràtics a la duana.

Moltes vides humanes en perill

L'ONU va declarar la setmana passada l'estat de fam en dues regions del sud de Somàlia, on 3,7 milions de persones -gairebé la meitat de la població total del país- pateixen actualment les conseqüències de la pitjor sequera viscuda a la Banya d'Àfrica en els últims seixanta anys, que ja afecta prop de dotze milions de persones. El protocol del PMA estableix que un cop declarada l'emergència, l'organisme internacional aplica els màxims nivells de resposta -com aquesta ajuda aèria- davant l'elevada possibilitat de pèrdua de vides humanes.

100.00 refugiats, 30.000 nens

A banda del pont aeri, fa setmanes que el PMA envia menjar per mar fins al port de Mogadiscio, des d'on es distribueix a centres d'alimentació que atenen uns 18.000 nens. Ara, amb aquests vols, el PMA té l'objectiu d'assistir uns 30.000 nens. La capital somali ha rebut en els últims dos mesos uns 100.000 desplaçats que busquen refugi de la guerra i la sequera que assoten el país. Molts moren pel camí o arriben molt debilitats. La massificació que s'ha derivat d'aquesta arribada de persones ha desembocat en saquejos i enfrontaments entre la població, segons va denunciar dimarts l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Fugir als països veïns

Uns 3.000 somalis busquen cada dia refugi en països com Etiòpia o Kènia, que disposa del camp de refugiats més gran del món, a Dadaab, un espai pensat per a 90.000 persones, on actualment n'hi viuen més de 400.000. La comissària europea d'Ajuda Humanitària, Kristalina Georgieva, va dir ahir després de visitar Somàlia que la situació és "esgarrifosa" i és molt urgent que l'ajuda internacional arribi "a l'interior del país".

stats