Finances municipals
Crònica 31/07/2011

Ajuntaments en crisi

Albert Balanzà
2 min
Ajuntaments en crisi

Comunicació al Govern i als veïns

Després d'encapçalar dijous al vespre una delegació de 38 municipis catalans que es van reunir amb la vicepresidenta, Joana Ortega, per alertar-la de la situació d'escanyament financer de les seves administracions, ahir l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va fer pública una nota i un informe de divuit pàgines en què constata que no pot pagar els serveis bàsics i les nòmines del personal a partir de l'agost. Els veïns van ser informats que en els últims cinc anys el govern anterior de CiU va gastar més del que ingressava, amb un endeutament del 375%. Això significa que Moià supera el límit de l'Estat per demanar crèdits en cinc vegades. A finals del 2010, la projecció de deute acumulat, segons l'alcaldia, era de 25.500.000 euros. El juliol es va exhaurir la tresoreria de l'Ajuntament, i la Diputació ja li ha fet dos plans de sanejament, en què proposaven una retallada del 40% de serveis municipals.

Mesures dràstiques locals

Com a exemple del que pot acabar passant en altres municipis en una situació semblant, Moià ha proposat una reducció de sous de l'equip de govern del 67%, l'eliminació d'hores extres del personal, la no renovació de contractes temporals, la reducció de la telefonia, la renegociació dels convenis laborals i l'optimització de serveis. Guiteras, un cop s'havia fet pública la situació de les finances locals, va anar més enllà en aquestes solucions i va proposar la creació de la comarca del Moianès per mancomunar serveis i compensar la situació d'isolament que el conseller Andreu Mas-Colell també ha esmentat.

Crides a la calma de l'executiu

Mas-Colell va fer una crida a la calma per a la resta de municipis que puguin estar en una situació semblant a la de Moià perquè aquest cas és "singular". "El problema de Moià és que està isolat des de fa bastant de temps", va dir en declaracions als periodistes a l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista. El conseller va remarcar que hi ha ajuntaments que viuen un panorama viable. "Si es posen els ajuntaments en fila des de la millor situació econòmica fins a la més problemàtica, n'hi ha un que és a baix de tot, i aquest és una preocupació, però s'ha de veure el global i entre tots gestionarem el tema de Moià i dels altres municipis catalans". La vicepresidenta, Joana Ortega, va afegir que la Generalitat tutelarà "un pla de viabilitat financera" de Moià i buscarà sistemes per refinançar-ne el deute.

stats