RETALLADES AUSTERITAT A LA TELEVISIÓ
Crònica 26/11/2011

Ajust a TV3: un 13,3% de retallada i dos canals menys

El Govern retallarà a TV3 i Catalunya Ràdio amb més fermesa que al pressupost general. Els mitjans públics rebran un 13,3% menys, mentre que la reducció de la Generalitat estarà per sota del 10%.

àlex Gutiérrez / M. Natalia Araguás
3 min
IMPACTE A LA PROGRAMACIÓ
 Els dirigents de la CCMA avisen dels efectes de la retallada a la graella.

BARCELONA.TV3 i Catalunya Ràdio hauran de retallar un 13,3% del seu pressupost l'any que ve. Així ho va anunciar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, en una compareixença extraordinària davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Són 40 milions d'euros de tisorada que Homs no va dubtar a qualificar de "reducció notable i que té riscos de tota mena", però que va defensar "pel marc pressupostari" amb què treballa el Govern i que implicarà una retalla global pròxima al 10% al conjunt de la Generalitat.

Entre les conseqüències més immediates, hi ha la supressió de dos dels sis canals que té actualment TV3. Homs no va especificar de quina oferta es podria prescindir, però va assegurar que només en estalvi de transport del senyal -el que costa emetre a través dels repetidors- es podia reduir la despesa en sis milions d'euros (una estimació que la directora de TV3, Mònica Terribas, rebaixava en la seva intervenció posterior a tres milions). La demanda de concreció dels grups de l'oposició no va ser atesa i Homs va limitar-se a dir que caldria ara estudiar amb la Corporació quina és la millor opció, que probablement implica la fusió de canals.

També caldrà plantejar sacrificis laborals, segons va reconèixer Homs. Els treballadors de la Corporació van aprovar en referèndum abaixar-se el 5% el sou a canvi de mantenir tots els llocs de treball (uns 2.700). "Nosaltres no volem reduir la plantilla -va assegurar el portaveu del Govern per allunyar la por d'un possible ERO-. Una aposta seriosa i potent per la televisió i la ràdio públiques del futur que necessitem a Catalunya no pot prescindir de cap professional". Però va afegir: "Sé que avui em faré profundament antipàtic davant dels prop de 2.700 treballadors de la Corporació [...] però la nostra opció implica demanar-los un punt d'esforç, en la línia del que demanarem a tot el personal de la Generalitat l'any 2012. Sabem que enguany l'han fet i, de nou, agraïment per a tots. Com també a la resta d'empleats públics que van fer aquest mateix esforç ja el 2010".

El portaveu del Govern, així mateix, es va comprometre a impulsar "més transparència en els processos de contractació" a les companyies externes. Enguany TV3 gastarà 60 milions d'euros a comprar programes i ficció a altres productores. "Aquesta manera de fer només es podrà sostenir si som capaços de mantenir l'equilibri entre l'explotació interna i els recursos externs, treballant a favor del sector audiovisual català clarament", va dir Homs en el seu parlament.

Cinc anys perdent ingressos

La minva del 13,3% és l'última pèrdua d'ingressos d'una Corporació que ha vist laminada la seva entrada d'efectiu els últims cinc anys. No només per l'aportació decreixent del Govern sinó per la crisi publicitària. Durant la comissió de control, el president de la Corporació, Enric Marín, ha recordat que l'ens ja ha fet un esforç de contenció important per adaptar-se a la severa caiguda dels anuncis. Si el 2007 sota aquest concepte es recaptaven 140 milions d'euros, el 2011 només se n'obtindran 85 milions (és a dir, 55 milions menys). L'aportació de la Generalitat haurà passat de 350 milions d'euros a 260 milions en dos anys.

Per a aquest 2011, a més, es preveu que es generi un dèficit de 21 milions d'euros que es volien eixugar amb la venda de seus corporatives (13 milions) i a través d'una aportació extraordinària aprovada pel Parlament (8 milions). Però cap d'aquestes dues mesures finalment arribarà, de manera que aquests 21 milions es converteixen en una motxilla que haurà d'eixugar la Corporació l'any que ve.

ERC s'ofereix per pactar

El PSC, ICV i ERC van condemnar ahir la retallada i van advertir que el model audiovisual públic està en perill a Catalunya. "En una dieta d'inanició entres primer en l'agonia i segon en la mort", va advertir el diputat d'ERC Carmel Mòdol. Però va obrir una via de negociació política, en un oferiment "solemne" consistent a "retirar l'oposició a la reforma de la llei de la CCMA a canvi d'una modificació a l'alça del pressupost".

L'ecosocialista Jordi Miralles, per part seva, va anar un pas més enllà: "En aquests onze mesos han empastifat drets i ara volen empastifar mitjans de comunicació", va acusar al govern de CiU. Segons Miralles, per a Convergència "l'equació d'austeritat sempre equival a retallada" així com "tenir govern vol dir tenir control i gaudir de la institució que sigui a benefici del partit".

Des del PSC, la diputada Montserrat Tura va començar el seu torn de paraula "encara impactada" per l'anunci d'Homs. "És evident que les arques públiques estan més buides del que voldríem", va concedir Tura, però va qüestionar que la solució única sigui retallar. "Estem disposats a donar suport a la recuperació de l'impost de successions", va posar com a exemple.

stats