REVOLTA A SÍRIA
Crònica 30/08/2011

Al-Assad respon amb repressió a les desercions de l'exèrcit

Els tancs sirians envoltaven ahir la ciutat de Rastan, mentre es multiplicaven les notícies sobre desercions a l'exèrcit. Les forces de l'oposició van formar a Turquia un embrió de govern per a la transició.

Cristina Mas
2 min
Un control militar establert ahir a Harasta, a l'oest de Damasc, on l'oposició denuncia operacions de càstig.

Barcelona.Malgrat la censura informativa que el règim de Baixar al-Assad imposa sobre la revolta popular que l'amenaça des de fa quatre mesos, les informacions que els opositors fan arribar a través de les xarxes socials apunten que la caiguda del dictador libi Muammar al-Gaddafi està esperonant el canvi a Síria. Ahir es van conèixer diverses desercions al si de l'exèrcit que indiquen una erosió del règim, mentre que l'oposició va aconseguir formar un embrió de govern, amb destacats activistes a l'interior i a l'exili, per ser la cara visible de la revolta.

Almenys sis persones van morir (entre elles un menor) en diverses operacions militars de càstig a Sarmin i Qara, segons van informar l'Observatori de Drets Humans, una organització de la diàspora siriana amb seu a Londres, i els Comitès Locals de Coordinació, que organitzen la revolta a l'interior. Les mateixes fonts denunciaven que l'exèrcit disparava "indiscriminadament" i que una quarantena d'activistes havien estat detinguts en operacions de captura porta a porta.

Els opositors van denunciar que els tancs envoltaven la ciutat de Rastan, a prop de Homs, on hi havia un intens foc d'artilleria. Rastan, situada a l'autopista que condueix cap a Turquia, és tradicionalment una zona de reclutament de joves sunnites, que està dominada per la minoria alauita, a la qual pertany la família Al-Assad, i que està comandada pel seu germà, Maher, un dels caps visibles de la repressió.

L'operació sobre Rastan va arribar després que es conegués la deserció de desenes de soldats de la zona. També hi ha notícies de desercions a l'est del país i a la capital, Damasc, on diumenge es van registrar enfrontaments. Un vídeo penjat ahir al YouTube que no es pot contrastar mostrava dotze oficials de l'exèrcit canviant de bàndol.

Un embrió de govern

Després de mesos a la clandestinitat, l'oposició va anunciar a Turquia la formació d'un Consell Nacional de Transició, que ha de liderar la revolta a l'interior i erigir-se com a interlocutor a l'exterior. El formen 94 membres (42 d'ells dins de Síria), i està presidit per Burhan Ghalioun, un prestigiós sociòleg de la Sorbona de París que viu exiliat a França després d'haver passat per les presons d'Al-Assad. La constitució d'aquest Consell Nacional de Transició, que pren el nom del seu homòleg libi, és el resultat de la reunió de centenars d'activistes sirians exiliats arreu del món la setmana passada.

L'anunci va ser molt ben acollit per la comunitat siriana a Catalunya, que dóna suport al nou govern i n'exigeix el reconeixement per part de la comunitat internacional. "Aquest govern representa totes les ètnies i totes les faccions polítiques de l'oposició", explicava a l'ARA M. Assad, un metge resident a Barcelona que pertany a l'Associació Siriocatalana, l'entitat que ha organitzat durant aquests mesos concentracions de suport a la revolta siriana. "Aquesta gent és molt competent i confiem que serà un pas endavant per liderar la revolució a dins i per ser un interlocutor internacional vàlid".

També forma part del consell Haizam al-Maleh, un advocat que s'havia postulat com a líder del Consell i que va visitar Madrid fa unes setmanes.

stats