CONFLICTES AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 20/08/2011

Al-Assad torna a desafiar La condemna internacional

Nada Bakri
2 min
Una siriana que viu a Turquia manifestant-se ahir en contra d'Al-Assad a Istanbul.

The New York Times / Beirut.Milers de sirians van prendre ahir els carrers de tot el país per tornar a exigir la caiguda del règim de Baixar al-Assad. Síria continua en estat d'ebullició després de cinc mesos de revolta. La crida occidental liderada dijous pel president nord-americà, Barack Obama, demanant la dimissió d'Al-Assad no ha provocat cap efecte en la resposta del règim i almenys 20 persones més van morir ahir arran de la repressió de les forces de seguretat, inclosos alguns soldats que s'haurien negat a obrir foc contra els manifestants.

Els sirians han protestat cada divendres en sortir de les pregàries des de l'inici de la revolta a mitjans de març, però ahir els activistes van voler fer un pas endavant i van anomenar la protesta "El divendres de l'inici de la victòria". Unes manifestacions que de nou van acabar amb foc real. Els residents i els activistes consultats van informar de trets en diverses localitats arreu del país, tot i que Al-Assad va assegurar dimecres al secretari general de les Na cions Unides, Ban Ki-Moon, que havien cessat totes les operacions militars contra els opositors.

Represàlies als desertors

Almenys 13 manifestants haurien mort a la província de Daraa -al sud del país-, on van començar les primeres protestes fa cinc mesos després que les forces de seguretat arrestessin i torturessin alumnes de secundària a qui havien enxampat fent grafitis contra el govern. Entre els morts de Daraa hi ha cinc soldats que es van negar a disparar als opositors, segons el Comitè de Coordinació Local, un grup d'activistes que documenten i organitzen les protestes. L'entitat va afegir que dues persones més van morir ahir als suburbis de Damasc i una altra a Homs.

Els activistes també van informar que els militars disparaven a Latakia i a Alep, la segona ciutat més gran de Síria, on -fins ara- hi ha hagut poques manifestacions. Els residents van informar que les forces de seguretat havien arrestat dotzenes d'homes quan sortien d'una mesquita d'Alep, on hi va haver tres morts la nit de dijous. A Deir al-Zor -a l'est del país- van sortir centenars de persones al carrer tot i la presència de l'exèrcit. "Ara el poble se sent amb més confiança", va assegurar Maa moun, un activista d'aquesta localitat. Maamoun va afegir que els manifestants cridaven "volem executar el president" i que l'exèrcit lleial al govern només s'ho mirava, sense saber com reaccionar.

Sense resposta del règim

El govern sirià no ha respost oficialment a la crida internacional per a la dimissió d'Al-Assad, però ahir l'ambaixador sirià a l'ONU, Baixar Jaafari, va condemnar-la i acusar els Estats Units d'"instigar la violència al país" i de fer arribar "un fals missatge que només dóna ales al grups terroristes armats que busquen la protecció d'Occident".

stats