REACCIONS A LA MORT DE BIN LADEN
Crònica 07/05/2011

Al-Qaida clama venjança

Al-Qaida va reconèixer ahir la mort de Bin Laden i va amenaçar els EUA. D'altra banda, els materials confiscats al refugi del líder terrorista confirmen que el grup volia atacar la xarxa de ferrocarrils.

Núria Ferragutcasas
4 min
Al-Qaida clama venjança

Washington.La mort de Bin Laden serà una una maledicció "que perseguirà els nord-americans i els seus seguidors dins i fora dels seus països". Al-Qaida va confirmar ahir a través d'internet la mort del seu líder i va prometre venjança. Segons el servei SITE, una organització dels EUA dedicada al seguiment de xarxes terroristes internacionals, Al-Qaida va divulgar el comunicat en diferents fòrums jihadistes.

"Afirmem que la sang del xeic dels mujahidins Ossama bin Laden és més preciosa i més valuosa per a nosaltres i per a qualsevol musulmà, per això no permetrem que sigui vessada en va", adverteix la nota. L'organització terrorista va afirmar que Al-Qaida no morirà amb el seu fundador i que els seus membres "continuaran el camí de la Jihad". A més, va instar els pakistanesos a aixecar-se contra el seu govern i a "netejar aquesta vergonya", en protesta per l'execució de Bin Laden al seu país per part de les tropes d'elit dels Estats Units.

El text destaca un jurament fet per Bin Laden que diu: "Ni els Estats Units ni els seus residents gaudiran de la seguretat fins que en gaudeixin els nostres familiars a Palestina, i els soldats de l'islam seguiran planejant i preparant-se sense cansament ". D'altra banda, Al-Qaida va anunciar que té una cinta gravada per Bin Laden una setmana abans de la seva mort i que la faran pública properament.

Protestes arreu del món

Les protestes per la mort del líder terrorista no acaben amb el comunicat. "Ossama bin Laden és un màrtir", "Que caiguin els agents dels Estats Units", "Tots som Bin Laden", són alguns eslògans que es podien sentir ahir al Caire. Uns 3.000 salafistes es van manifestar pels carrers i davant de l'ambaixada dels EUA a la capital egípcia. D'altra banda, el principal partit polític i religiós del Pakistan, Jamaat e Islami, va convocar una protesta per tot el país per denunciar l'operació nord-americana. A la ciutat de Quetta, al sud del país, es van congregar més de 1.500 manifestants que reclamaven la convocatòria d'una guerra santa. També hi va haver concentracions, tot i que menors, a Turquia, Indonèsia, les Filipines i a la regió del Caixmir, al nord de l'Índia.

Atemptats als EUA

Mentre les reaccions a la mort de Bin Laden se succeeixen, les investigacions del material confiscat, que inclou ordinadors, discs durs i milers de documents, a la residència del líder d'Al-Qaida al Pakistan, revelen que l'organització terrorista plantejava perpetrar atemptats contra els ferrocarrils dels Estats Units. Els documents inclouen un quadern amb notes manuscrites datades el febrer del 2010 en què es proposava atacar la xarxa ferroviària nord-americana, fent descarrilar algun combi al seu pas per un pont. Els terroristes estudiaven el Nadal o el desè aniversari de l'11-S per executar l'atac, segons una font interna del Departament de Segureta Nacional i de l'FBI difosa per mitjans nord-americans. El pla no assenyala cap xarxa ferroviària concreta però alerta que els objectius eren els punts on hi ha ponts i valls.

Tot i les revelacions de possibles complots, les autoritats van assegurar que no hi ha evidències que l'hipotètic atemptat estigués en una avançada fase de preparació. "No tenim informació sobre cap amenaça terrorista imminent al sector ferroviari nord-americà, però volíem advertir els nostres aliats sobre la presumpta conspiració", va dir el portaveu del departament d'Estat, Matthew Chandler.

Entre els documents que estudien els serveis secrets nord-americans, també hi apareix un pla per atemptar contra grans ciutats del país com Washington, Nova York, Los Ángeles i Chicago. Aquests atacs s'haurien dut a terme en dates especials per als ciutadans dels EUA com el 4 de juliol o el dia de Nadal.

El poder de Bin Laden

El silenci de Bin Laden dels últims anys no va emmudir els seus ideals ni va reprimir les seves accions. El material confiscat demostra que el líder d'Al-Qaida continuava tenint molt de poder dins de l'organització. Molts analistes i experts en terrorisme, davant el seu parador desconegut, havien reduït el paper del líder d'Al-Qaida al de símbol i figura d'inspiració per al terrorisme global, però la seva veu continuava molt present en les accions del grup.

El líder terrorista, enclaustrat a la casa d'Abbotabad, feia mesos que era en el punt de mira de la CIA. Segons el diari nord-americà The Washington Post , els serveis secrets tenien des de l'agost passat un pis franc a la ciutat per a un grup d'espies que vigilaven de manera exhaustiva tots els moviments de la residència. La vigilància de Bin Laden també es va fer a través d'imatges via satèl·lit i, fins i tot, amb escoltes per intentificar les veus de l'interior de la casa. L'esforç va ser tan intensiu i costós que la CIA va demanar al Congrés dels EUA assegurar els centenars de milions de dòlars del seu pressupost per finançar l'operació. Cap dels membres de la missió de rastreig va obtenir una foto o una gravació de Bin Laden. De fet, els agents implicats destaquen la gran disciplina del líder terrorista per evitar ser vist o detectat. "El treball d'intel·ligència va ser tan complet com havia de ser, i els tocava als militars acabar amb l'objectiu", explica la font oficial.

La majoria de l'operatiu de vigilància va continuar en marxa fins que, diumenge passat, Bin Laden va morir en una operació en què van intervenir les forces especials nord-americanes coneguts com a Navy Seals a la casa on s'ocultava, als afores d'Islamabad, la capital del Pakistan.

Obama amb els militars

Precisament ahir, el president Barack Obama va viatjar ahir a Fort Campbell, a Kentucky, per agrair personalment als militars que van participar en la missió. Acompanyat del vice-president Joe Biden, Obama també es va dirigir unes paraules a un centenar de soldats que van retornar fa poc de la guerra d'Afghanistan. El president va assegurar que l'èxit de la missió és un esdeveniment històric i singular però que no significa el final de la guerra contra Al-Qaida. La lluita terrorista continua, els va advertir.

stats