Crònica 11/09/2011

Al-Qaida, debilitada, busca un nou rumb

Ariadna Matamoros
3 min
Icona per a milers  de persones Un seguidor de l'organització islàmica Jamaat-ud-Dawa sosté una bandera del grup amb un retrat de Bin Laden, a Lahore (el Pakistan).

Bin Laden ja no hi és. La seva mort al maig va ser un cop determinant en la sort d'Al-Qaida, ja tocada per la continuada persecució que viu en els últims anys per part de les organitzacions antiterroristes, que no li han donat treva des de l'11-S i que l'han debilitat greument. Per molts analistes, des de la caiguda de les Torres Bessones vivim en un món més segur, però l'amenaça d'Al-Qaida continua latent i té en alerta màxima les principals potències mundials.

"Importants líders de l'organització han estat detinguts o morts, i això ha afectat la capacitat operativa de l'organització", ha explicat a l'ARA l'expert en contraterrorisme Petter Nesser, del think tank noruec Norwegian Defence Research Establishment. Malgrat això, però, Al-Qaida "és encara un desafiament", han explicat a aquest diari fonts de l'OTAN, i la lluita contra el terrorisme "continua sent una prioritat" per a l'aliança a escala global. Després de deu anys, l'organització terrorista s'ha vist obligada a canviar el seu modus operandi i s'ha adaptat a un nou escenari mundial.

Crisi de lideratgeLa cúpula ha perdut capacitat operativa, però continua influint

L'exèrcit dels Estats Units va matar Ossama bin Laden a principis de maig, però abans i després d'aquest cop decisiu, les institucions antiterroristes han anat estrenyent el setge a l'organització. A l'agost, un atac dels EUA va matar una altra figura rellevant d'Al-Qaida també al Pakistan, el libi Atiyah Abd al-Rahman. Amb aquests revessos, el grup terrorista viu avui una crisi de lideratge, amb un nou cap visible, Ayman al-Zawahiri, que s'esforça per influir igual que el seu antecessor i ha promès més sang per a Amèrica com a represàlia per la mort del califa.

Malgrat aquesta amenaça, el think tank d'intel·ligència global Stratfor apunta en el seu informe anual sobre el moviment jihadista que la cúpula d'Al-Qaida s'ha vist marginalitzada en el camp operacional, però que continua sent forta en el camp ideològic. ¿La màxima de l'organització? Segons l'estudi de Stratfor, Al-Qaida continua tenint com a objectiu principal "colpejar els Estats Units com més fort millor", però compta actualment amb menys capacitat per fer mal a escala transnacional i se centra principalment a formar i guiar altres grups jihadistes.

DescentralitzacióLa nova amenaça per a Occident són les branques en altres països

Segons Stratfor, actualment l'amenaça terrorista més important per a Occident són les branques regionals d'Al-Qaida, com les que té a la península Aràbiga, l'Iraq, el Iemen i el Magrib Islàmic, així com grups jihadistes locals que segueixen l'estela de l'organització. Aquestes franquícies "són més difícils d'identificar", destaca el think tank , però a la vegada tenen "menys capacitat d'operació" i "estan menys ben entrenades" del que estava Al-Qaida el 2001. "Aquestes branques s'han adaptat a la nova situació", explica Petter Nesser, "però cap d'elles està sent molt activa en atacs a escala internacional", continua l'expert. Tot i així, aquests grups formen part de la xarxa global que és ara Al-Qaida, i Stratfor alerta que mentre la ideologia jihadista sobrevisqui, "els seus adherents suposaran un perill".

Canvi d'estratègiaAlguns dels nous líders advoquen per atacs simples individuals

Una de les branques més influents d'Al-Qaida és la de la península Aràbiga (AQAP, en les sigles en anglès), que fins i tot té una revista en anglès, Inspire , que li serveix de plataforma per escampar la seva propaganda. El seu líder, Nasser al-Wuhayshi, va anunciar una nova tendència en la manera d'actuar de l'organització. En un vídeo publicat al mes de març, al-Wuhayshi va fer una crida als jihadistes a dur a terme "atacs simples" i individuals amb les "armes disponibles".

Res de grans atemptats com l'11-S, el 14-M o el 7-J. "Aquestes branques estan promovent un altre tipus de guerra, són més independents de la cúpula d'Al-Qaida i duen a terme operacions senzilles i descentralitzades", apunta Nesser.

Menys recursosEUA ha atacat les fonts de finançament de l'organització

Una de les estratègies dels EUA ha estat seguir els diners vinculats a xarxes criminals relacionades amb el contraban en els principals feus d'Al-Qaida, que han portat els serveis d'intel·ligència a detectar cèl·lules islamistes amagades i han permès coaccionar alguns dels finançadors de l'organització terrorista i matar-ne uns altres, explicava l'expert antiterrorista Daniel Byman al The New York Times . Això ha obligat l'organització a pagar pels seus entrenaments, armes i viatges.

Primavera ÀrabUna transició democràtica al món àrab serà un cop per a Al-Qaida

Segons Petter Nesser, a curt termini, la inestabilitat en alguns països arran de la Primavera Àrab "pot servir a Al-Qaida per explotar àrees amb governs febles", però si finalment es duen a terme transicions democràtiques en aquests països, "serà un cop dur per a l'organització, que sempre ha defensat que el canvi al món àrab només és possible a través de la lluita armada", conclou l'expert.

stats