Crònica 12/03/2011

"Al planeta hi ha un sisme així un cop a l'any"

Expert Xavier Goula recorda que el Japó és un dels països més ben preparats per gestionar episodis sísmics. En altres punts del planeta, el danys s'haurien multiplicat.

Joan Serra
2 min

Per què ha estat tan violent aquest sisme?

Ha estat d'una magnitud molt elevada. El Japó és una zona on conflueixen tres plaques, amb un moviment sísmic important. I, per tant, freqüentment i repetidament s'hi poden produir grans terratrèmols. Hi ha una llei estadística que estableix que de sismes d'aquest tipus se'n sol produir un de mitjana a l'any en alguna zona del planeta. L'any passat hi va haver el de Xile, que va tenir una magnitud de 8,6 graus a l'escala de Richter.

Hi ha altres zones del planeta tan vulnerables com aquesta?

La del Japó és una localització una mica particular, per la confluència de plaques, però efectivament tot el Pacífic és un lloc de gran activitat sísmica. De fet, al món hi ha molts llocs on poden haver-hi terratrèmols. El planeta Terra és viu, les plaques tectòniques es belluguen.

És més perillós un terratrèmol que s'origina al mar?

Ho és menys perquè estarà més lluny de les zones habitades. Però, d'altra banda, si el terratrèmol és molt important i trenca el fons marí, pot provocar un tsunami, com el que s'ha produït en aquest cas.

El Japó és un dels països més preparats per afrontar aquestes situacions?

Tòquio va viure el 1923 un terratrèmol semblant, d'un magnitud superior a 8 graus. El sisme va deixar més de 100.000 morts a la ciutat. La població no estava preparada. D'ençà de llavors, els japonesos fan bones construccions, tenen bons plans d'emergència i eduquen la ciutadania.

Aquest mateix terratrèmol hauria generat una catàstrofe més gran en un altre punt del planeta?

Absolutament. En altres països que no estan tan ben preparats, l'impacte dels danys hauria estat superior. El terratrèmol d'Haití n'és l'exemple més clar. S'hi van afegir totes les característiques negatives, de mala preparació, de pèssima construcció, de pobresa... Van registrar-se més de 200.000 morts.

És possible que un sisme igual es produís al nostre territori?

A Catalunya no es poden produir terratrèmols tan importants. Els més rellevants que s'han registrat al llarg de la història són de magnitud 6. Al sud de la península Ibèrica, al segle XVIII hi va haver l'anomenat terratrèmol de Lisboa, que va ser de gran rellevància. En aquella zona hi poden haver sismes de magnitud 8.

stats