EL FUTUR DEL SOCIALISME VALENCIÀ
Crònica 07/03/2012

El rebuig a Alarte atansa els lermistes al liderat del PSPV

Després de la victòria de Rubalcaba al PSOE, el líder del PSPV Jorge Alarte es pensava que ho tenia tot de cara per seguir. Però les bases tenen ganes de castigar-lo i això dóna ales al lermista Ximo Puig.

Salvador Almenar
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i Jorge Alarte en un míting de l'última campanya de les eleccions generals.

VALÈNCIA.Un cop acabades les assemblees locals per triar delegats, els aspirants fan números per saber si tenen prou suports per liderar el PSPV, que des de mitjans dels noranta no para de perdre suport al País Valencià i corre el risc de deixar de ser l'alternativa. Quatre candidats s'enfrontaran segurament al dotzè congrés, que se celebrarà el 30 i 31 de març i l'1 d'abril a Alacant.

I els números els surten a tots. El secretari general i candidat a la reelecció, Jorge Alarte, que té el suport del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, creu que compta amb el suport de la majoria, però la seva gestió ha estat censurada. El seu gran rival és el líder de l'Alternativa Progressista, Ximo Puig. L'alcalde de Morella, un històric vinculat als afins a l'expresident de la Generalitat Joan Lerma, té el suport de l'exministra Leire Pajín. Al congrés del PSOE, Puig va fer costat a Carme Chacón. A Alarte i a Puig cal sumar-hi els outsiders Francesc Romeu i Manolo Mata, convençuts que aconseguiran el 20% de delegats necessaris per aspirar a la secretaria general del PSPV.

Malgrat l'optimisme, ningú parla de xifres. Només l'entorn d'Alarte en dóna: hauria obtingut entre 150 i 170 delegats dels 390 escollits. Una dada que representa el 40% del total i "un bon punt de partida", assegura el seu propi equip. Afirmen que "encara queda molta gent per posicionar-se", però també que els principals alcaldes del partit els fan costat. Alarte s'hauria imposat a Puig, Mata i Romeu a València, Mislata, Quart de Poblet, Elx, Xixona i Guardamar, al Baix Segura.

Però Alarte ha patit severes derrotes, com la d'Alacant, on la llista de la seva mà dreta, Ángel Luna, no va superar el 20% necessari i Puig va aconseguir amb els delegats. Fets com aquest donen ales als ànims de l'Alternativa Progressista. Malgrat tot, ni una paraula sobre càbales. "No comptem delegats i volem disposar de tots els candidats", apunta José Manuel Orengo, exalcalde de Gandia i membre de l'equip de Puig. "No parlem de xifres, però tenim el suport majoritari a les tres províncies", afegeix.

Orengo explica que les possibilitats de l'alcalde de Morella al congrés són moltes si es té en compte que les agrupacions han aprovat mocions presentades per l'Alternativa Progressista i, a més, en moltes s'ha suspès la gestió d'Alarte al capdavant del PSPV. En altres paraules, el que per a Alarte ha estat un no pot convertir-se en un sí a Puig. La gestió de l'actual líder ha estat tombada en el 80% de les agrupacions de Castelló, en el 70% de les d'Alacant i en un 60% de les de València.

A les llistes oficialistes cal sumar-hi les allunyades de l'aparell. L'exdiputat Mata està "totalment convençut" que té el 20% d'avals necessaris, però no fa comptes. Almenys, amb paper i bolígraf. "Sé qui em dóna suport i arribaré al congrés". Mata diu que amb els delegats que ha anat obtenint no entén "la representació que s'adjudiquen alguns".

Romeu necessita 110 delegats per presentar-se. Des del seu equip prefereixen no donar números, però asseguren que "les previsions són les esperades" quan queden per triar un centenar de delegats. Són els que sortiran dissabte vinent de l'anomenat congrés de restes , que aglutina les agrupacions de menys de 40 afiliats. Romeu preveu obtenir-hi una bona part del pastís. El seu argument és que el seu candidat és l'únic que ha visitat les petites agrupacions. Preguntats per si ja tenen el 20% necessari, la resposta és clara: "Anirem al congrés d'Alacant". Queda quasi un mes i encara ningú parla d'aliances més o menys antinatura. Hi ha temps.

stats