CONGRÉS DELS SOCIALISTES VALENCIANS
Crònica 31/03/2012

Alarte fa còmplices de la seva gestió els seus rivals dins el PSPV

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, coresponsabilitza del mal moment del partit els seus rivals en la caïnita lluita pel lideratge del socialisme valencià. Avui se sabrà qui és el nou líder del PSPV.

Salvador Almenar
3 min
El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, en un moment de la seva intervenció en el 12è congrés del partit, que se celebra aquest cap de setmana a Alacant.

ALACANT.El 12è congrés dels socialistes valencians va començar ahir amb un informe de gestió del secretari general, Jorge Alarte, en què va voler descarregar part de culpa pels desastrosos resultats electorals obtinguts en els últims comicis, tant autonòmics i municipals com estatals, recalcant una vegada i una altra que "la gestió és de tots". Alarte, convençut d'haver complert els objectius, va utilitzar en tot moment el plural per fer còmplices de les seves decisions els que avui són els seus rivals per a la secretaria general del PSPV.

"La culpa potser és més meva, però aquesta gestió és nostra", va dir Alarte davant dels 555 delegats que avui triaran el nou líder. El secretari general va voler fer veure als seus oponents que si votaven en contra de la seva gestió també ho feien en contra de la pròpia. Una bona estratègia d'Alarte, tenint en compte que en el comitè nacional que ell ha presidit hi han estat presents dos dels tres precandidats que al tancament d'aquesta edició encara aspiraven a pugnar pel liderat del partit. Els afins a Alarte explicaven en privat que tant l'alcalde de Morella, el veterà lermista Ximo Puig -al qual va integrar després de les eleccions del maig del 2011- com Francesc Romeu eren part de l'òrgan de direcció i van donar suport a les decisions d'Alarte. L'únic que sempre ha estat crític amb la seva gestió i que no pertanyia als òrgans directius -i per tant no se'l pot fer còmplice- és Manolo Mata.

Contra el PP i la corrupció

Alarte va assegurar que havia fet una oposició dura al PP, i en aquest sentit va dir que amb la denúncia de la corrupció en les files populars "es va aconseguir trencar amb una estructura poderosa que finançava el PP", en referència al cas Gürtel. Alarte també va assegurar que s'havia aconseguit que els ciutadans recobressin la confiança en el seu partit com a garant dels interessos valencians. Però d'acord amb els resultats electorals, que l'allunyen de la condició d'alternativa, va haver-hi delegats que van rebatre aquesta afirmació, ja que el PSPV ha aconseguit els pitjors resultats de la història.

El secretari general va voler deixar clar que el programa del PSPV l'havien decidit "de manera unànime" en dues ocasions tots els membres del comitè nacional. També va tenir paraules per a les circumstàncies econòmiques sota les quals ha viscut el seu mandat.

Segons Alarte, que la seva elecció el 2008 coincidís amb la pitjor etapa de la crisi ha tingut part de culpa dels resultats obtinguts. "Quan el vent bufa a favor és molt fàcil donar la cara, però aquests temps jo no els he viscut", va assenyalar. "Vinc a donar la cara, com sempre he fet, sabent que en moltes ocasions me la partirien", va concloure en un intent de mostrar la seva vàlua.

La divisió del PSPV es va fer patent ahir en el debat de l'informe de gestió. Els 50 torns de paraula per interpel·lar Alarte van demorar fins a altes hores de la nit la votació de la valoració de la seva tasca. I al mateix temps va retardar la proclamació de candidats, que es preveia per a les 12 de la nit.

Finalment, la recollida d'avals es va ampliar fins a les 2 del matí, i no s'havien de proclamar abans de les 3. Al tancament d'aquesta edició, si alguna cosa tenien clar els dos sectors majoritaris -els afins a Alarte i a Puig- és que només ells pugnarien per la secretaria general. Pel camí es quedarien Manolo Mata i Francesc Romeu, amb avals de menys del 20% dels delegats. Tant l'un com l'altre tenien previst cedir el seus suports a algun dels dos candidats amb opcions. Les delegacions van negociar fins al final.

stats