GESTIÓ DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 24/08/2011

Albiol nega la beca menjador als nens que acabin d'arribar

García Albiol segueix complint la seva promesa electoral de complicar la vida dels immigrants a Badalona. Els fills dels nouvinguts amb menys de cinc anys d'empadronament no tindran beca menjador.

Sònia Sánchez / Laia Espín
3 min
El líder popular Xavier García Albiol fa un petó a la vara del batlle en  la seva presa de possessió com a nou alcalde de Badalona.

Barcelona.L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, no descansa ni tan sols a l'agost quan es tracta d'insistir en el missatge electoral que el va portar a guanyar l'alcaldia al mes de maig, focalitzat a rebutjar la immigració i criminalitzar els nouvinguts vinculant-los a la delinqüència. Si abans-d'ahir va anunciar que deixaria sense ajudes socials un immigrant llatinoamericà que havia malmès 23 cotxes, ahir mateix va concretar una de les seves promeses electorals, la de prioritzar els badalonins en l'accés a les ajudes socials no bàsiques, per davant "de les persones en situació irregular que han arribat a la ciutat fa pocs mesos", tal com ell mateix va dir durant la campanya.

És amb aquesta filosofia que el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament, David Gómez, va anunciar ahir que, a partir d'ara, només tindran accés a les beques menjador municipals els nens que puguin acreditar un mínim de cinc anys d'empadronament continuat a Badalona o bé set anys d'empadronament intermitent. Això no afectarà totes les ajudes que es donen a la ciutat per poder dinar a l'escola, ja que bona part estan gestionades pel Consell Comarcal del Barcelonès, que dóna un ajut de 4,30 euros per àpat (el preu màxim que fixa la Generalitat per al servei de menjador escolar és de 6,20 euros). Els ajuts que dóna el consistori badaloní, en canvi, només cobreixen 2,40 euros d'aquest preu. Uns dos euros i mig als quals ja no tindran accés els que faci menys de cinc anys que són a la ciutat. Això, per tant, afectarà no només els immigrants, sinó també les famílies que s'empadronin per primera vegada a Badalona i que procedeixin de qualsevol altre municipi català, tal com van confirmar fonts municipals, però no hi ha dubte que el col·lectiu de nouvinguts és el més susceptible de sol·licitar aquests ajuts per les seves condicions socioeconòmiques. De fet, el Consell Comarcal del Barcelonès, que regula l'accés a les beques menjador en el territori, estableix l'obligatorietat de concedir aquest ajut a les famílies que tinguin una renda per càpita anual igual o inferior als 5.200 euros anuals o que cobrin una quantitat superior a aquesta però es trobin en una situació de risc social acreditada pels serveis socials municipals.

Impacte social negatiu

"Més enllà de l'efecte negatiu que tindrà per a les famílies, mesures d'aquest tipus tenen un impacte molt negatiu a nivell social perquè donen el missatge que l'immigrant defrauda i que es queda totes les ajudes, i aquest missatge va calant i fa que cada cop hi hagi més fractura social", deia ahir Jose Peñín, portaveu de SOS Racisme Catalunya. Peñín va advertir, però, que l'alcalde de Badalona no és l'únic que està vinculant l'obtenció d'ajuts socials a un temps de residència, ja que el Govern de CiU també va anunciar, dins el paquet de la llei òmnibus, que exigiria un empadronament mínim de sis mesos per accedir als serveis sanitaris públics. "El que fan és aplicar el lema de la dreta xenòfoba europea: «Primer els de casa»", criticava el portaveu.

Des que Xavier García Albiol va agafar la vara de batlle de Badalona ha fet ostentació de la seva mà dura. Va sorprendre els badalonins, fa només dos dies, amb l'amenaça de no pagar les ajudes municipals als que cometin un delicte. El cas que va agafar com a exemple, casualment, va ser el d'un jove llatinoamericà que havia malmès diversos vehicles. Ahir fonts municipals encara no havien confirmat si l'arrestat rebia diners en concepte d'ajuda municipal, però sí que van assegurar que aquesta mesura era extensiva a tots els badalonins.

Si es repassen les notícies de l'Ajuntament badaloní d'aquest estiu, queden clares les prioritats polítiques que aplicarà Albiol durant el seu mandat, amb les mesures policials com a estendard. Fa només una setmana els agents de la Guàrdia Urbana, en col·laboració amb el Cos Nacional de Policia, van precintar tres locals a la ciutat per no complir la normativa sanitària vigent. Els establiments afectats van ser una botiga de queviures, regentada per un pakistanès, i dos bars, regentats per xinesos. La pressió policial també ha desdibuixat el mercat de la misèria de Sant Roc, un espai on immigrants de diverses zones posaven a la venda objectes, la majoria recuperats de les deixalles. Sembla que Albiol aplicarà al peu de la lletra el programa electoral.

stats