Crònica 11/09/2011

Albiol encén la resta de partits i crispa la Diada

La supressió de l'acte institucional de la Diada a Badalona ha provocat la crítica unànime dels partits catalanistes al PP. El Govern creu fins i tot que Albiol incompleix la legalitat, tot i que no hi pot actuar.

Roger Tugas
2 min

Barcelona.Que la tercera ciutat de Catalunya hagi suspès l'acte institucional de l'11 de setembre és més que una anècdota per als partits catalanistes, que ahir van carregar contra una mesura que identifiquen amb la línia ideològica del PP. Des del Govern, fins i tot, van insinuar que l'alcalde, Xavier García Albiol, estaria incomplint la legalitat, en relació a la llei de la Festa Nacional. El president Mas va recordar que la Diada s'ha de celebrar amb tots els símbols, amb dignitat, i amb respecte a totes les lleis del país". El conseller d'Interior, Felip Puig, va afegir que el PP actua com a partit "extraparlamentari" en "la interpretació dels sentiments" de la majoria de catalans, tot i que difícilment s'hi podrà fer res.

Més contundent encara va ser el president d'ERC, Joan Puigcercós, en assegurar que "no és una simple coincidència sinó una concomitància d'idees" que el PP, com el franquisme, no commemori la Diada. Vol una Catalunya "diluïda, assimilada i empobrida" a les ordres de Madrid, va denunciar. El president parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va avisar al seu torn que "ni un exèrcit de Garcies Albiols" aturaran "les nostres aspiracions" i va demanar al PP que es desmarqui d'aquestes actuacions. Com el líder d'ICV, Joan Herrera, el qual va reclamar també a CiU que "no permeti" que els populars "tinguin un paper de centralitat a Badalona i Catalunya", atès que la federació no va impedir que tingués el govern de la ciutat i, al Parlament, hi va pactar els pressupostos.

Mentrestant, els actes organitzats a la nit per les entitats badalonines -i que seguiran avui- es van desenvolupar amb normalitat, malgrat les traves burocràtiques d'última hora que havien denunciat. Igualment, Barcelona preveu una jornada similar a la d'anys anteriors.

stats