INFORME DEL CAREC
Crònica 21/02/2012

Alemany demana que l'Estat obligui els bancs amb ajuts a donar crèdit

Toni Garganté
1 min

BARCELONA.L'últim informe dels experts de la Generalitat presentat ahir sobre mesures per reactivar l'economia demana que l'Estat estimuli els bancs i caixes que han rebut ajuts públics perquè augmentin el nivell de crèdit. El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec), que lidera Salvador Alemany, condiciona el cost de la devolució d'aquests ajuts. En concret, proposa que "el tipus d'interès de les preferents subscrites pel sector públic augmenti quan disminueixi el crèdit, i a la inversa".

Això vol dir que una entitat que ha rebut un préstec del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), que ja té un cost de devolució del 7,75%, o fins i tot una entitat que ha passat a mans públiques (Unnim o CatalunyaCaixa, per exemple) podria veure reduït o ampliat el tipus d'interès que paga si incrementa o redueix el nivell de crèdit a famílies i empreses. Aquests incentius s'haurien de potenciar "en la pròxima onada d'exigència d'un nivell mínim de recursos propis a les entitats financeres".

El Carec, que va enviar ahir al departament de Presidència aquest informe sobre palanques al crèdit empresarial per reactivar l'economia, assenyala la necessitat d'implementar mesures fiscals especials i ampliar les línies de crèdit d'organismes oficials com el CESCE i l'ICO, tot i que reconeix les dificultats de les administracions per augmentar les dotacions pressupostàries. El Carec també demana que el Banc Central Europeu (BCE) accepti com a garantia bancària els crèdits concedits amb l'objectiu d'incentivar l'economia.

stats