CRISI EUROPEA
Crònica 30/09/2011

Alemanya amplia el fons de rescat i reforça l'euro

El Parlament alemany aprova l'ampliació del fons de rescat. La cancellera, Angela Merkel, evita així una greu crisi al seu govern i apuntala l'eurozona. L'oposició també secunda el pla d'ampliació.

Isaac Lluch
2 min
Les borses reaccionen Els mercats van rebotar ahir després de conèixer que Alemanya aprovava ampliar el fons de rescat.

Berlín.El Bundestag (la cambra baixa alemanya) va donar ahir llum verda a una difícil decisió: ampliar i flexibilitzar el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF) -amb el consegüent sobrecost de 221.000 milions d'euros en garanties per a les butxaques alemanyes- per rescatar els països més endeutats de l'eurozona. Al Parlament de Berlín hi havia molt en joc, també per a la mateixa cancellera, que finalment ha esquivat una greu crisi governamental.

Amb 523 vots a favor, 85 en contra i tres abstencions, el Bundestag va expressar que pot salvar Europa -i que ho ha de fer- amb el reforçament de funcions del fons, que obtindrà més diners i nous instruments per poder reaccionar més ràpidament a la crisi del deute de la unió monetària i generar confiança en els mercats. Tot i que l'èxit de la votació estava assegurat des de feia setmanes perquè l'oposició socialdemòcrata (SPD) i verda havia avançat el seu suport, Merkel s'arriscava a rebre un cop baix com a líder europea.

Només que haguessin votat en contra de l'ampliació de l'EFSF 19 diputats governamentals, la cancellera s'hauria vist obligada a dependre dels vots dels partits de l'oposició. Finalment, van ser 15 els rebels de la coalició de govern, i Merkel va aconseguir de forma ajustada la majoria pròpia que reclamava. Per a la cap de l'executiu germànic no només es tractava de decidir sobre una llei importantíssima per a Europa, sinó que en el nucli de la qüestió també es votava sobre la credibilitat de l'actual govern que formen la seva Unió Democratacristiana (CDU), els seus germans bavaresos (CSU) i els liberals de l'FDP. Si no hagués arribat als 311 vots favorables de les seves pròpies files per mantenir la unitat i aturar les crides a convocar eleccions anticipades, la coalició de Merkel s'hauria hagut de donar políticament per vençuda.

Descarta noves ampliacions

Amb tot, Alemanya es tanca a posteriors ampliacions del fons de rescat, encara que es plantegin amb endeutament. El ministre alemany de finances, Philipp Rösler, va descartar aquesta possibilitat ahir a Brussel·les. Per altra banda, el govern espanyol va donar a conèixer ahir a través de la web de la Moncloa que la cancellera Merkel va mantenir una conversa amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en què va reconèixer "l'esforç titànic fet en les seves reformes". Zapatero va parlar amb Merkel poc abans del sopar oficial a Varsòvia.

L'economia dels Estats Units va créixer l'1,3% el segon trimestre de l'any, lluny de la mitjana necessària del 3% que fixen els experts per generar llocs de treball. L'índex d'atur dels EUA es manté en el 9,1%. Tot i això, la xifra significa una millora sobre el primer trimestre, quan el PIB va augmentar a un ritme inferior del 0,4%. Les previsions del Fons Monetari Internacional de fa uns dies van pronosticar que l'economia nord-americana creixerà un 1,5% el 2011.

Aquestes informacions de l'altra banda de l'Atlàntic i la llum verda d'Alemanya a l'ampliació del fons de rescat van animar les borses europees. Amb l'excepció de Londres (-0,40%), els mercats van tancar amb guanys. El sector bancari va ser el que va centralitzar els avenços.

stats